Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Schat

 Reeks:

 Tesoro-trilogie

 Auteur:

 José Antonio Hennekam

 Aantal blz.

 239

 Illustrator:

 (omslag) ontwerpstudio Bosgra BNO

 ISBN:

 90-269-1510-1

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 opgravingen, grotten, verliefdheid, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

Paul brengt zijn vakantie zoals altijd door in Spanje, samen met zijn vader. Maar die heeft zijn eigen bezigheden en trekt zich van Paul weinig aan. Op een dag, terwijl hij fossielen zoekt, leert Paul Pinar kennen, een Nederlands-Spaans meisje. Ze worden vrienden. Paul leert Pinars familie kennen en de gezellige huiselijkheid van een grote familie. Pinar zoekt spullen om op de markt te verkopen en Paul leert haar fossielen zoeken. Dan ontdekken ze een kostbare schat in een grot. Ze aarzelen om hem boven te halen, want eigenlijk is dat verboden. Ondertussen groeit hun vriendschap en worden ze verliefd. Maar niet alles loopt van een leien dakje! Paul krijgt een ongeval en Pauls verleden wordt een beetje ontrafeld. Hun avontuur krijgt zelfs een gevaarlijke wending.

Dit verhaal verloopt chronologisch en is met heel wat vaart geschreven. Paul en Pinar worden herkenbaar beschreven, de dialogen zijn vlot en de gebeurtenissen meestal geloofwaardig. Enkele zijn wel wat twijfelachtig, maar in het vuur van het verhaal neem je die er graag bij. De evolutie van de verliefdheid tussen Paul en Pinar krijgt veel aandacht en wordt levensecht voorgesteld. De jongeren krijgen wel enorm veel vrijheid in hun handelen. De vader van Paul kijkt gewoon niet om naar zijn zoon en dat lijkt toch wel wat overdreven. Je vraagt je eveneens af of het niemand opvalt wat zij allemaal uitspoken. Sommige dingen die ze doen, kloppen niet echt of zijn wat van het goede teveel. Ook de ontknoping valt daaraan ten prooi.
Ideaal boek dus om tijdens een zonnige vakantie te lezen en je geen vragen te moeten stellen over de realiteitswaarde; gewoon ondergaan en het verhaal over je heen laten komen.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 januari, 2006