Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Eerlijke handel?

 Reeks:

 Internationale
 vraagstukken

 Auteur:

 Adrian Cooper

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5566-119-8

 Uitgever:

 Corona

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Piet de Bakker

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 wereldhandel, eerlijke handel, Fair Trade

 Prijs: €

 13,50

 

 

Er wordt al eeuwen handel gedreven tussen verschillende landen en tussen  verschillende continenten. Door de globalisering kunnen mensen wereldwijd veel sneller handeldrijven. In dit boek wordt stilgestaan bij het feit of dit handeldrijven wel altijd en overal even eerlijk gebeurt. In korte hoofdstukken worden telkens andere handelswaren onder de loep genomen, zoals ons voedsel, kleding, elektronica, edelstenen, medicijnhandel, wapenhandel, geldhandel en de illegale handel in drugs. Ook begrippen als vrijhandel, handelsoorlog en de rol van multinationals worden uit de doeken gedaan. In een laatste hoofdstuk wordt haarfijn uitgelegd wat Fair Trade is en waar het Fair Trade-label voor staat. Tot slot krijgt de lezer een chronologisch overzicht van het handeldrijven, een verklarende woordenlijst en een overzicht van organisaties die waken over en meewerken aan de eerlijke handel.
Ondanks de verklarende woordenlijst bevat het boek veel moeilijke termen, eigen aan het handelsjargon, die niet uitgelegd worden. De lezer dient dus een zekere voorkennis te hebben om alles in dit boek te kunnen doorgronden. Het boek bevat zeer accurate informatie. In kaderstukjes worden telkens een aantal zaken verklaard, zoals wat armoede precies is, of worden meer statistische gegevens weergegeven.
Een zeer interessant boek voor jongeren die hun kijk op de wereld willen bijstellen en durven stilstaan bij alles wat ze consumeren.

 

Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 januari, 2006