Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Moeder en God en ik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rita Verschuur

 Aantal blz.

 118

 Illustrator:

 Marit Tornqvist

 ISBN:

 90-00-03686-0

 Uitgever :

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 geloof

 Prijs: €

 13,95

 

 

”Moeder en God, die twee zijn tegelijk ons huis binnen gekomen. Ze hebben er alles veranderd. “ …
Boven de spiegel hangt een kaal houten kruis. Ik wou dat Jezus eraan hing. Dan kon ik tenminste medelijden met hem hebben. Nu lijkt het alsof dat kruis daar maar hangt te wachten tot er iemand aan vastgespijkerd wordt. Net als een leeg spinnenweb dat op een vliegje wacht.”

Over Jezus weet ze maar weinig. Haar mama en papa hebben er nooit over verteld. Nu moeder gekomen is, haar stiefma, moet ze plots elke week naar de jeugdkapel. Samen met haar vriendin Rita fietst ze er elke zondag heen. Tussendoor leest ze geboeid alle verhalen uit haar kinderbijbel die ze van opa kreeg. De verhalen zijn straf, vindt ze. Geboeid bestudeert ze al de bijbelverhalen om te toetsen aan het dagelijkse leven.
Op een gegeven moment lukt het niet meer om naar de jeugdkapel te gaan. Als ze er heen fietst moet ze bijna kotsen. Dat komt vast door het gezaag van Puntneus en Pieperneus. Als ze spijbelt, vertelt ze aan Freddie alle verhalen uit de bijbel…

In dit boek vertelt Rita Verschuur over de zoektocht naar geloof van een jong heidens meisje. Geloven of niet, de bijbelverhalen intrigeren kinderen sowieso. De symboliek wordt letterlijk genomen, wat de verhalen iets magisch geeft. Tovenarij en hokus pokus. God ziet alles… Wie is God? Waar is hij dan? Weet hij dan alles? Bestaansvragen die boeien door het ontastbare. Ook de kerk als gebouw met alle rituelen heeft iets mysterieus wat voor kinderen heel imposant kan zijn. Verschuur kiest een universeel onderwerp dat in alle tijden leeft. Ze beschrijft de gebeurtenissen vanuit het ik-personage waardoor je meegaat met het hoofdpersonage. Het zijn de dagelijkse gebeurtenissen die stuk voor stuk in heel direct taalgebruik beschreven staan. Geen brave “heilige” woorden maar gewoon klaar en duidelijk, zoals het is. Een boek dat zeker zijn lezerspubliek zal vinden!

 

Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 januari, 2006