Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Klaartje Boon spelt p.r.o.b.l.e.m.e.n

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lauren Child

 Aantal blz.

 189

 Illustrator:

 Lauren child

 ISBN:

 90-00-03655-0

 Uitgever :

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 toneel spelen, spellen, school

 Prijs: €

 15,00

 

 

Wat je niet kunt uitleggen –zoals waarom schrijf je nacht niet zoals n8?

“Misschien wil je weten waarom ik deed wat ik deed. Maar als je mij was, wist je dat ik soms gewoon niet weet waarom ik iets doe. Dus het is lastig uit te leggen. Ik krijg de aandrang om iets te doen en dan doe ik het. En voordat ik het weet zit ik diep in de penarie.” …

”Wat ik ook niet begrijp, is waarom je nacht niet als n8 schrijft. Dat is toch vele simpeler? Spelling?
Geen idee waar het vandaan gekomen is en waarom het je zo moeilijk wordt gemaakt. Diegene die het spellen heeft bedacht, moet een heel raar type zijn.”


Op school wordt een spelwedstrijd gehouden. Hoe erg Klaartje ook haar best doet, het lukt haar niet de regels van het spellen onder de knie te krijgen. Niet goed kunnen spellen, dat is één ding maar daardoor dan ook nog eens van het ene probleem in het andere rollen?
Kat, van de Kat kattenburg detectivereeks op tv, die weet tenminste altijd hoe ze problemen kan ontlopen. Klaartje wil net zoals Kat beroemd worden. Ze hoopt dat ze tijdens de opvoering van het schooltoneel ontdekt zal worden en zo die vreselijke spelwedstrijd kan ontlopen. Of het lukt?

Dit is het tweede leesboek over het eigenzinnige hoofdpersonage Klaartje! Lauren Child schrijft met humor, heel direct en vlot. Het hoofdpersonage bevat het stoutmoedige van Pipi Langkous, maar dan iets minder gek. Een figuur waar vele kinderen zich graag met zullen identificeren of vol bewondering gretig haar avonturen als lezer willen meemaken. Ondermeer door het plastisch taalgebruik en de beschrijving van gedachtegangen van Klaartje, en door schrijf-en tekenwerk uit dezelfde hand te laten vloeien, heeft het soms iets weg van Joke van Leeuwen’s schrijfwerk. Hoewel Childs boeken realistische situaties beschrijven. 
Een heel fijn boek en sterk tot op het einde.

 

Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 januari, 2006