Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Harry Potter en de halfbloed prins

 Reeks:

 

 Auteur:

 J.K. Rowling

 Aantal blz.

 490

 Illustrator:

 (omslag): Ien van Laanen

 ISBN:

 90-61697662

 Uitgever:

 Standaard / De Harmonie

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Wiebe Buddingh

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 magie, verliefdheid, strijd tegen het kwaad

 Prijs: €

 19,50

 

 

Er heerst zenuwachtigheid in de toverwereld. Voldemort wordt sterker en mengt zich zelfs in de Dreuzelwereld.  Perkamentus komt Harry ophalen tijdens de vakantie voor een bezoek aan een voormalig leraar van Zweinstein, professor Slakhoorn. Daarna brengt Harry de rest van zijn vakantie door bij de familie Wemel. Nog voor het schooljaar begint, merkt Harry dat Draco Malfidus zich vreemd gedraagt. Gedurende het hele schooljaar groeit Harry’s wantrouwen, maar niemand wil hem geloven. Perkamentus graaft met Harry in het verleden om klaarheid te brengen. Ondertussen spelen de hormonen een belangrijke rol en verliefdheden zetten een domper op de vriendschap tussen Harry, Ron en Hermelien. Als Perkamentus Harry meeneemt voor een belangrijke missie, loopt het helemaal uit de hand.

In dit zesde deel van de Harry Potterreeks is de spanning en dreiging meestal onderhuids aanwezig. Er wordt, zeker in de eerste helft, heel veel gepraat en verteld. In de toverwereld heerst grote zenuwachtigheid, maar op Zweinstein lijkt alles normaal te verlopen, op een aantal verstrengde veiligheidsmaatregelen na. De liefdesperikelen van Harry en zijn vrienden lijken bijna belangrijker dan de dreiging van onheil. Toch is het alleen maar schijn, want de finale is nagelbijtend spannend en zéér dramatisch.
Op een schitterende manier weet Rowling de spanning op te bouwen en erin te houden, waarbij ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen en liefdesperikelen de hoofdtoon voeren, maar waarbij je als lezer gekluisterd aan het verhaal zit te wachten tot het onheil toeslaat. Rowling vertelt zo levensecht dat de meest fantastische en magische gebeurtenissen erg realistisch overkomen waardoor je de belevenissen van Harry en zijn vrienden heel beeldend kan volgen.
Je merkt als lezer ook dat Harry gegroeid is. Hij is niet meer die onzekere jongen die aan zijn eigen kracht twijfelt. Hij is veel meer zelfverzekerd, gaat in tegen meningen van anderen, zelfs van professoren en gaat zijn eigen weg om zijn doel te bereiken. Het verhaal zal dan misschien ook eerder ten volle te genieten zijn voor tieners die de belevenissen van Harry al van in het begin volgen.
De magie van deze boeiende, fantastische, avontuurlijke en magische verhalen is ook dat je als lezer (net als Harry in de ‘hersenpan’) onverbiddelijk mee in het verhaal wordt gezogen en dat alles om je heen lijkt te vervagen: je zit gewoon in de wereld van Harry Potter! En het laat je pas los na de laatste pagina! En dan nog! Je vraagt je nu pas echt af hoe het verder moet. Hoe lang zal de Harry Potterfan deze keer moeten wachten op het (beslist zeer verrassende) zevende deel?

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 januari, 2006