Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De tijdsteen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Chris Vegter

 Aantal blz.

 126

 Illustrator:

 (omslag) Wim Euverman

 ISBN:

 90-261-3151-8

 Uitgever:

 Piramide

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 tijd, magie, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Thomas vindt toevallig een mysterieuze steen op een steenhouwerij. Hij ontdekt dat hij er de tijd mee kan versnellen of vertragen. Maar door gebruik van de steen te maken, wekt hij ook schimmen op die de steen eveneens willen hebben. Een gedaante in blauw gewaad, die sprekend op zijn opa lijkt, komt hem te hulp. Hoe meer Thomas de steen gebruikt hoe sterker de schimmen worden en hoe moeilijker het wordt Thomas te beschermen tegen die belagers. Thomas moet een veilige plaats vinden om de steen te bewaren, zonder dat de schimmen hem vinden. Hij krijgt hulp van Melonie, een meisje uit zijn klas waar hij verliefd op is.

Dit verhaal speelt met de tijd; laat hem versnellen of vertragen (tot zelfs even teruglopen). De voordelen die Thomas ermee doet, wegen niet op tegen de nadelen die hij ondervindt. De schimmen worden steeds opdringeriger en de gedaante (die eigenlijk zijn net overleden opa is) kan hem maar ternauwernood helpen.
Toch is dit verhaal niet altijd even makkelijk inleefbaar: de tijd die versnelt of vertraagt kan je je moeilijk voorstellen en daarenboven blijkt die tijd alleen te veranderen voor diegene die de steen vastheeft. Hoewel het verhaal zich in de realiteit afspeelt, is het tijdselement fantasy.
Daarnaast worden enkele elementen uit het verhaal niet verder uitgewerkt: Thomas heeft last van enkele pestkoppen uit een andere school, maar daar wordt verder niets mee gedaan of opgelost. Of het overlijden van zijn opa die dan zijn ‘engelbewaarder’ wordt: Thomas neemt dit nogal gemakkelijk aan. Als het belang van de steen wordt uitgelegd, vraag je je ook af hoe Thomas die steen dan zomaar kan vinden.
Een verhaal dat makkelijk leest, maar met enkele mindere punten, zodat het blijft bij een ‘gewoon’ verhaal en geen echt adembenemend avontuur.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 januari, 2006