Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Pimpernel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Noëlla Elpers

 Aantal blz.

 125

 Illustrator:

 Els van Egeraat

 ISBN:

 90-00-03699-2

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 poezen, grootouders, familie, afscheid

 Prijs: €

 12,95

 

 

Hannah Lagal wordt omwille van haar naam uitgesloten uit een vriendengroepje op haar nieuwe school. Dat spijt haar wel, maar gelukkig is er haar oude poes Gringo. En wat later komt in ‘De Pimpernel’ (haar huis heet zo) haar oma logeren en die heeft zo haar gewoontes! Het is niet altijd even gemakkelijk, maar Hannah heeft er geen last van. Dan duikt een reuzegrote kat, Moffat, op. Hij wil de baas zijn over alle andere katten uit de buurt. Gringo leert hem echter een lesje, tot groot jolijt van Hannah en oma. Er komen nog enkele katten in huis, die door de oude Gringo worden onderricht in het opkomen tegen katten zoals Moffat. Maar de oude kat sterft en Hannah is er erg verdrietig om. Ook met oma gaat het slechter en ze moet ergens anders heen. Hannah is het er helemaal niet mee eens!

Het is niet helemaal duidelijk waarover het in dit verhaal gaat. Gaat het om de relatie tussen oma en haar kleinkind? Die twee kunnen het wel goed vinden, al heeft oma wel een aantal vreemde ideeën over dieren, vriendschap, mensen en zo wat alles en iedereen. Gaat het over de poezen, waar Hannah mee spreekt? Al trekken die poezen zich, zoals het poezen past, weinig aan van wat Hannah allemaal zegt. Gaat het over een klein meisje dat op school uitgesloten wordt en zich dan maar terugtrekt in haar wereld van poezen en van oma? Dat thema wordt niet echt uitgewerkt en in de loop van het verhaal stilletjes gladgestreken. Gaat het over de ouders van Hannah die wat gekke ideeën hebben en zich blijvend jong voelen? Of over de stroeve verstandhouding tussen oma en haar schoondochter? Of over afscheid nemen van dieren en mensen die je dierbaar zijn?
Eigenlijk gaat het verhaal over al deze dingen tegelijk. De huiselijke situaties zijn voor de lezers zeker herkenbaar; het poezengepraat misschien iets minder, maar met wat fantasie lukt dat ook wel. En tussendoor krijgt de lezer enkele beschouwingen over het leven mee; van oma, van de katten, van de vader en van Hannah. Kleine dingetjes waarin de lezer elementen vindt die hij/zij in het eigen leven kan inpassen.
Geen literatuur met een grote ‘L’, voor poezenliefhebbers zeker de moeite.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 januari, 2006