Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zwaluw

 Reeks:

 Dieren om ons heen

 Auteur:

 Stephen Savage

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5495-888-X

 Uitgever:

 Corona

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: T. Dijkhof

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 zwaluwen

 Prijs: €

 12,00

 

 

Een zwaluw is een sierlijke, acrobatische vogel. Om meer te weten te komen over deze soort bekijken ze in dit boek de boerenzwaluw. Eerst wordt zijn lichaam beschreven, van de dunne snavel tot de gevorkte staart. Dan wordt zijn familie bekeken, net als zijn levensloop. Zijn natuurlijke habitat en de vogeltrek krijgen ook aandacht. Dan volgt een overzicht van zijn jacht op voedsel en de voedselketen, en zijn broedgewoonten. De grootste bedreigingen van de zwaluw zijn roofvogels, parasieten, het verdwijnen van zijn habitat en ongelukken tijdens de trek.
Het boek eindigt met een overzichtelijke levenscyclus, een overzicht van zwaluwsporen en een alfabetische woordenlijst. Daarin worden woorden zoals embryo, insecticide, nectar en parasiet klaar en duidelijk uitgelegd. Het register op de laatste bladzijde zorgt ervoor dat je snel iets kan terugvinden.
De duidelijke, vlot lezende tekst wordt af en toe onderbroken door een kader met weetjes: folklore, een vliegroute kiezen of nestbouw worden dan even apart uitgelegd. De grote foto’s zijn uitnodigend en kregen een verklarende ondertekst. Het geheel heeft een aantrekkelijke lay-out en biedt heel wat informatie voor de geďnteresseerde vogelliefhebber of voor een spreekbeurt.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 december, 2005