Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Nachtblind/Dagblind

 Reeks:

 Bibberboeken

 Auteur:

 Guy Didelez

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 (omslag) Ann De Bode

 ISBN:

 90-59322-48-7

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 vriendschap, grafologie, tarot

 Prijs: €

 12,50

 

 

Dit boek bevat twee verhalen, het is een dubbelboek met twee covers. Hoe je je boek ook draait, je kan telkens beginnen lezen. Vooraan in het boek raadt de auteur wel een volgorde voor de verhalen aan.

In ‘Dagblind’ raken Lisa, Axel en Jonas geïnteresseerd in grafologie. Nadat ze geoefend hebben op de geschriften van alle familie en kennissen, willen ze nu het onbekende proberen. Ze verzamelen weggegooide briefjes op straat, die een veel grotere uitdaging vormen. Tot ze een briefje met een ‘moordenaarshandschrift’ vinden. Dat bezorgt hen een spannend avontuur, waarbij ze een overval op een diamantair helpen oplossen.
In ‘Nachtblind’ worden hun avonturen griezeliger. Jonas is verhuisd en helemaal in de ban van Gothic. Hij wil zelf een tarotspel ontwerpen en vraagt Lisa en Axel hulp voor de bijhorende teksten. Wanneer hij Lisa zijn eerste ontwerp opstuurt, denkt ze dat die kaart haar leven beïnvloedt. Ook de tweede kaart heeft dat effect. Nu durven ze de derde kaart niet meer uit de omslag halen, want wat zou er gebeuren als ze gelijk hebben?

Twee boeiende verhalen over drie vrienden kregen een spannend verloop en een verrassende ontknoping. In elk verhaal wordt uitgebreid ingegaan op een bijzonder onderwerp. In het eerste verhaal staat grafologie centraal. Een interessant onderwerp, duidelijk uitgelegd en intrigerend genoeg om alle lezers nieuwsgierig te maken. In het tweede verhaal staat het tarotspel in de belangstelling. Het verhaal is te kort om alle kaarten uit te leggen, maar door al enkele kaarten een belangrijke rol te laten spelen, raken de lezers ook hier geïnteresseerd in een onbekende materie. Prettig is dat deze onderwerpen aanleiding geven tot de nodige avonturen, het ene al wat griezeliger dan het andere. Omdat beide verhalen te kort waren voor een heel boek, is dit leuk opgelost door er een dubbelboek van de maken, iets waar de auteur al meer ervaring mee heeft. Hij slaagt er immers in om twee spannende verhalen met de nodige climaxen samen te brengen. Deze drie vrienden mogen nog meer avonturen beleven, ze staan er zeker open voor. En wij ook.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:13 december, 2005