Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De grote Tin Toeval

 Reeks:

 

 Auteur:

 Guus Kuijer

 Aantal blz.

 296

 Illustrator:

 Jan Jutte

 ISBN:

 90-451-0210-2

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005, 3e druk

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

In dit boek zijn de drie verhalen over Tin Toeval opgenomen. In het eerste deel ‘Tin Toeval en de kunst van het verdwalen’ zijn Tin, Job en Bas samen op weg. Tin loopt met haar ogen dicht want als je niks ziet, verdwaal je veel sneller, zegt ze. En zo komt Tin terecht bij een blinde oma in Amersfoort, Bas op de rug van een olifant en Job bij de tv in Hilversum.
In het tweede deel ‘Tin Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland’ beleeft Tin spannende zeeroveravonturen met haar blinde oma en een verliefde kapitein. Ze vindt een schat op een onbewoond eiland en maakt kennis met een zeerover met twee houten poten!
In het laatste deel ‘Tin Toeval in de onderwereld’ verzeilen Tin en haar vriend Job in de onderwereld van Amsterdam. Gelukkig blijkt Tins blinde oma erg goed te zijn in het zoeken van kinderen die spoorloos verdwenen zijn.

Dit is een heerlijke verhalenbundel vol knotsgekke avonturen en grappige situaties. Guus Kuijer slaagt erin om in zijn onnavolgbare, prachtige stijl de lezer mee te slepen in dit boek over de jonge Tin Toeval en haar vrienden. Het zijn korte hoofdstukken die voor de nodige vaart en spanningsopbouw zorgen zodat je als lezer wilt blijven lezen: leuke en spontane dialogen worden afgewisseld door een heerlijke vertelstijl. De verschillende personages worden levensecht en origineel neergeschreven. De auteur zorgt ervoor dat de lezer zich volledig kan inleven in Tin en haar belevenissen. Soms zijn het erg herkenbare situaties en dan weer hilarische en fantasierijke toestanden. De sfeervolle, sobere maar mooie zwart-wit tekeningen van Jan Jutte verfraaien het geheel en geven het boek extra kijkplezier. Een heerlijk boek van een groot en veel geprezen (en bekroond) auteur. Echt een aanrader!

 

Hilde Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:13 december, 2005