Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik haat je

 Reeks:

 Dwarslijnen

 Auteur:

 Graham McNamee

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5016-452-8

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: John Riedijk

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 familie, huiselijk geweld, muziek

 Prijs: €

 12,95

 

 

Alice haat haar vader. Tijdens ruzies tussen haar ouders, zaten zijn handen erg los. Wanneer Alice op een avond tussenbeide komt tijdens zo’n ruzie, wordt haar vader zo woedend dat hij haar bijna de keel dichtknijpt. Dat beschadigde haar stembanden zo hard dat ze nu alleen maar een schorre, gebroken stem heeft. Tot haar grote verdriet want ze kan prachtige liedteksten schrijven maar zal ze nooit zelf kunnen zingen. Of toch?
Wanneer Alice het bericht krijgt dat haar vader stervende is, gaat ze hem nog één keer opzoeken, niet om hem te vergeven maar om hem te confronteren met wat hij haar aangedaan heeft. Dankzij haar vriendin Rachel en haar vriend Eric zoekt en vindt ze een plaats in deze wereld, met haar schorre stem die haar zo uniek maakt.

Dit aangrijpende verhaal raakt je onverbiddelijk. Hoe erg kan je iemand haten, dat je zelfs op zijn sterfbed geen vergeving kan geven? Alice heeft een sterk karakter, ze staat stevig in haar schoenen en is overtuigd van wat ze doet. Ze kan echter de steun van haar omgeving best gebruiken. Door de gesprekken met Rachel en Eric vindt Alice de weg die ze moet gaan en ze voelt er zich uiteindelijk goed bij. Ze is gegroeid, klaar om volwassen te worden. Dit is een meeslepend en gevoelig verhaal dat nergens flauw of zeemzoet wordt, integendeel. Sterke gevoelens in een keiharde realiteit, dat biedt dit verhaal, en het laat je dan ook niet onmiddellijk los. Dit is een fascinerende relatie tussen een gewelddadige vader en een sterke dochter.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:29 november, 2005