Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Nopjes

 Reeks:

 

 Auteur:

 Klaas Verplancke

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 90-5838-279-6

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 vriendschap, wonen, geborgenheid, ruimte

 Prijs: €

 13,95

 

 

Op een heel bijzondere plek bouwt Nopjes met veel zorg en toewijding en nog veel meer bakstenen en dakpannen haar huis. Maar als ze in haar zeteltje gaat zitten heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt. Alsof de nacht in haar huisje woont. Nopjes heeft geen ramen gemaakt. De dieren die één voor één voorbijkomen maken haar attent op wat er aan haar huisje mankeert: Mees mist het bos, Beer mist de berg, Eend mist de vijver en Koe mist de wei. Nopjes gaat telkens in haar zeteltje zitten nadenken over wat de dieren haar hebben gezegd. Zo breekt ze één voor één alle muren af om het zicht op het bos, de berg, de vijver en de wei te herwinnen. Tot slot blijven er enkel nog een deur en het dak over. Maar Nopjes besluit dat er zo alleen toch niks aan is. Op dat moment komen Mees, Beer, Eend en Koe op bezoek. Ze blijven logeren en Nopjes leest hen het verhaal van Reus voor. Als het nacht wordt, wordt het ook een beetje koud. Nopjes hakt de voordeur aan spaanders en daar stoken ze een gezellig vuurtje van…

Het verhaal begint als een sprookje: ‘Er was eens een plek waar zo weinig gebeurde, dat elk woord er een te veel was’. Op deze poëtische plek bouwt Nopjes haar huisje. Nopjes is een grappig vrouwtje, sterk en vol doorzettingsvermogen. Ze hunkert naar vriendschap en gezelligheid, die ze uiteindelijk vindt bij de haar omringende dieren. Klaas Verplancke schildert prachtige zinnen en hanteert hierbij een zeer mooi en filosofisch woordenpalet. Door de herhalingen krijgt het verhaal al snel een gezellig ritme dat kinderen aan de verteller en het boek doet kluisteren. Het verhaal is niet alleen geschreven maar ook geïllustreerd door Klaas, hij weet tekst en illustraties dan ook perfect te doseren en laat ze naadloos bij elkaar aansluiten. Het is wel even schrikken wanneer Nopjes haar voordeur aan spaanders hakt: in de tekening heeft ze een zeer agressieve blik in haar ogen en de achtergrond is helemaal rood gekleurd terwijl de tekst heel rustig meedeelt: ‘Van de voordeur maak ik een vuurtje’. Wanneer je het boek voor een tweede maal leest, zie je in de eerste tekening Eend in de vijver, die net kopje buitelt, Mees in een boom in het bos, de staart van Koe in de wei en de kop van Beer in de bergen. Wanneer je ook het boek Reus hebt gelezen, komt ook het behangpapiermotief je bekend voor… Heel mooi hoe de twee afzonderlijke boeken toch een geheel vormen, zeker wanneer je de covers naast elkaar legt. Er werd zeer veel zorg besteed aan de uitvoering en lay-out van dit prachtige boek. Een aanrader!

Wie Nopjes en de Reus tot leven wil zien komen: Tg De schemering brengt een prachtige theatervoorstelling van Nopjes en de Reus, voor een speellijst zie: http://www.klaas.be/ bij het onderdeel nieuws.

 

Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:24 november, 2005