Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bloeddroom

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Boesberg

 Aantal blz.

 166

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 90-8568-041-7

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 dromen, zee, geheimen, avontuur

 Prijs: €

 11,95

 

 

Karin heeft nachtmerries die telkens weerkeren. Ze spelen zich af op het eiland Scyll. Met haar vriend Sven vaart ze naar het eiland. Maar dat lost niet veel op. De oude Per waarbij Sven alles over de zee en varen leert, weet meer. Maar hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en vertelt niet alles. Sven tracht de puzzel op te lossen.

In het begin lijkt het verhaal niet op gang te komen. Het lijkt allemaal nogal verwarrend. Maar eens de verschillende elementen in elkaar passen, komt het verhaal goed op dreef en wordt het een mengeling van avontuur, ontrafelen van oude geheimen en familierelaties. En dat tegen de achtergrond van de zee en het mysterieuze eiland Scyll. De kleine gemeenschap waar het verhaal zich afspeelt is eerder gesloten. Iedereen kent iedereen maar de geheimen blijven ook geheim. Het is voor Sven en Karin dan ook niet gemakkelijk om het mysterie van Karins dromen op te lossen.
Toch moet de lezer ook enkele dingen zelf invullen en zin geven, zoals het avontuur van Sven en Karin op het eiland Scyll. Dat is herkenbaar en spannend, maar de lezer zal verder in het verhaal zelf moeten invullen waarom dat zo gebeurde. En zelfs dan blijft er een waas van mysterie hangen.
De mooiste passages komen van de oude Per, die een aantal wijsheden over leven en dood netjes verwoordt, al is hij een ruwe zeeman. Waarmee nog eens wordt bewezen dat men mensen al snel verkeerd beoordeelt aan de hand van hun uiterlijk.
De intrigerende kaft past niet echt bij het verhaal.
Een boeiend verhaal, zeker voor wie van mysterieuze geheimen (en de zee) houdt.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:24 november, 2005