Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Menseneters

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jet Bakels, Anne-Marie Boer

 Aantal blz.

 109

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-258-4644-0

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 roofdieren, vleeseters, menseneters

 Prijs: €

 15,95

 

 

Zeven roofdieren waarvan wordt beweerd dat ze ook mensen eten, worden in de schijnwerper geplaatst: wolf, krokodil, leeuw, tijger, beer, luipaard en haai. Naast informatieve teksten over de verschillende dieren, zijn er heel veel afbeeldingen opgenomen waar deze dieren op voorkomen: postzegels, reclame, houtsnijwerk, schilderijen… In telkens weerkerende rubriekjes wordt de vraag beantwoord of deze dieren mensen eten of mensen deze dieren eten, staat er een interview met een specialist en een kort verhaal met het betreffende dier in de hoofdrol.

Dit informatief boek over roofdieren benadert de onderwerpen vanuit een heel opmerkelijk oogpunt. Er staat geen informatie in over de habitat, de leefwijze van het dier, het uiterlijk of de voortplanting. Er wordt wel dieper ingegaan op de reputatie van dit dier, hoe het tot de verbeelding van de mens spreekt, welke eigenschappen men aan dit dier toeschrijft. De telkens terugkerende rubriekjes zorgen voor een duidelijk overzicht.
Het boek is heel mooi en verzorgd uitgegeven, de taal duidelijk en gemakkelijk te lezen. Het foto- en illustratiemateriaal vult de teksten bijzonder goed aan.
Daardoor is het ook een mooi kijkboek, waarin het plezierig bladeren is, kijken en lezen. De omslagfoto en de inleidende tekst (met een ‘intrigerende’ foto) nodigen de lezer uit om verder op ontdekkingstocht te gaan naar deze prachtige en fascinerende dieren.
Zeker de moeite waard.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 november, 2005