Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het wonderlijke schilderij van Antonio

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anne Marie van Cappelle

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 (omslag) Marjolein Hund

 ISBN:

 90-00-03665-8

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 schilders, Brugge, middeleeuwen, tijdreis

 Prijs: €

 12,95

 

 

Merle belandt op een vreemde manier in het schildersatelier van Antonio in Brugge in het jaar 1533. Die is niet zo gelukkig met Merle en zijn leerlingen in het atelier nog minder. Merle wil achter het geheim van Antonio komen, want het is haar enige manier om terug naar de 21ste eeuw te geraken, denkt ze. Maar het lukt niet zo best en Merle zet de boel aardig op stelten.

Het lijkt een rage tegenwoordig: boeken waarin 21-eeuwse kinderen op de één of andere manier plots in de middeleeuwen terechtkomen. Ze zijn bijna niet meer te tellen. Deze keer belanden we in 1533 in Brugge; in het schildersatelier van schilder Antonio. Naast de avonturen die Merle er beleeft, krijgt de lezer ook een beeld van de zeden en gewoonten in die tijd, het werk in een schildersatelier en hoe een portretschilder erin slaagde bijna fotografische schilderijen te maken.
Het verhaal leest vlot en de personages zijn herkenbaar. Alleen lijkt Merle het niet héél erg te vinden om in de middeleeuwen terecht te zijn gekomen en is schilder Antonio zijn tijd eeuwen vooruit met zijn moderne denkbeelden en in het aannemen van wat Merle hem vertelt over de 21ste eeuw. Ook de manier waarop Merle heen en weer reist door de tijd is niet helemaal geloofwaardig.
Goed voor enkele uren leesplezier: met enige verlevendiging van de middeleeuwse levensstijl, maar verder zonder veel diepgang.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 november, 2005