Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dromen van de maan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karel Smolders

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Maarten Deckers

 ISBN:

 90-448-0509-6

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 WO II, science fiction, liefde, vliegtuigen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Zomer 1944. Om te ontsnappen aan oproeping in het Duitse leger (om als kanonnenvoer te worden ingezet) wordt Simon piloot bij de Luftwaffe; de eerste stap om zijn droom te verwezenlijken, namelijk de ruimte verkennen. Bij een crash leert hij de Vlaamse Lena kennen, een bijzonder meisje. Ondanks hun verschillende achtergrond hebben ze één ding gemeen: hun afkeer voor de oorlog. Lena drukt Simon met de neus op de feiten; waardoor Simon begint na te denken over wat hij doet. Er onstaat een speciale band tussen beiden. Dan verschijnt er een vreemde figuur op de vliegbasis: Oberst Fendig. Hij lijkt Simons droom te kennen en spiegelt hem een ongelooflijke toekomst voor. Simon staat voor een onmogelijke keuze, terwijl de Amerikaanse bevrijders met rasse schreden naderen.

Met dit verhaal laat de auteur de lezer de bijzondere sfeer opsnuiven op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij in een nawoord zegt dat het verhaal fictie is, komt het erg geloofwaardig over. De personages van Simon en Lena, haar vader, de collaborateurs en hun drijfveren worden levensecht en realistisch beschreven. De gevoelens van Simon en Lena voor elkaar overstijgen de gruwel van de oorlog en vormen een tegengewicht voor de waanzin van anderen, die blijven doorgaan of willen afrekenen met andere zaken uit het verleden.
Toch lijkt de auteur in zijn enthousiasme even uit het oog te zijn verloren dat niet iedereen vertrouwd is met vliegtuigtypes en apparaten uit die tijd en dat codes als FUG220, Me-110, Me-262, Me-163 of Komet dan ook weinigzeggend zijn voor leken in die branche. Een aantal Duitse woorden worden achteraan verklaard in een epiloog, maar die lees je pas na het verhaal. Deze onduidelijkheden verstoren toch lichtjes een goeie inleving, al zijn ze niet essentieel voor het verhaal. De luchtgevechten zijn dan weer met een bijzonder grote vaart beschreven.
Dit verhaal is helemaal anders dan de twee vorige van deze auteur maar niet minder boeiend. Hij slaagt erin een ander beeld in het hoofd van zijn lezers te scheppen over de toestand op het einde van WO II.
En hoewel het logisch is en bijna onvermijdelijk, past het slot op deze manier niet bij de rest van het verhaal. Een mysterie meer, maar toch niet overtuigend. En dat is spijtig, want het is een prachtig, origineel en gevoelig verhaal.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 november, 2005