Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Knikkers op de weg

 Reeks:

 bij de hand

 Auteur:

 Kristien Dieltiens, Peter Adriaenssens

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Sanne te Loo

 ISBN:

 90-448-0440-5

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 verkeer, ongeluk, verlies, rouw

 Prijs: €

 12,95

 

 

Elias moet zijn broertje Wardje mee naar huis brengen na school. Omdat hij snel moet zijn om op tijd in de muziekschool te zijn zet hij Wardje aan om sneller te lopen. Wardje vertrekt enthousiast maar vergeet te stoppen aan de verkeerslichten en wordt aangereden door een auto. Elias ziet zijn broertje vertrekken met de ziekenwagen en voelt zich vreselijk schuldig. De mama van een vriendinnetje brengt hem naar huis. Zijn ouders vertrekken onmiddellijk naar het ziekenhuis en Elias moet mee naar de buren. Plots denkt hij aan de gevallen knikkers van zijn broertje en hij wil ze nog gaan zoeken. Slechts één knikker vinden ze nog terug. Die geeft hij de volgende dag aan zijn dode broertje zodat hij naar de knikkerplaneet kan gaan en kampioen kan worden.

Elias’ vragen en verdriet krijgen in dit verhaal een plaats en proberen zo een beeld te geven van de gevoelens die opduiken bij de plotse dood van een geliefde. Waarom moest dit gebeuren? Waarom bij ons? Is het mijn schuld? Deze vragen spelen immers steeds door je hoofd in zo’n situatie. Het verhaal is vlot verteld met de juiste toon. Door de bijsluiter krijgt dit verhaal nog een staartje. Hierin krijgen ouders, opvoeders en leerkrachten de nodige achtergrondinformatie om te kunnen omgaan met rouwverwerking. In deze tekst staan de kernwoorden vet gedrukt zodat de rode draad doorheen de informatie duidelijk is. Daarna volgen boekentips voor wie er nog meer over wil lezen. Tot slot worden nog meer praktische methodes vermeld.
Dit boek werd uitgegeven in samenwerking met Zebra, een initiatief van het Levenslijn-Kinderfonds dat zich inzet voor een betere opvang van jonge verkeersslachtoffers en hun familie.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 november, 2005