Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik wil niet kiezen tussen papa en mama

 Reeks:

 Getuigenissen

 Auteur:

 Daniëlle Vogels

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 Leo Timmers

 ISBN:

 90-5954-035-2

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 echtscheiding, kinderen, verlies

 Prijs: €

 11,95

 

 

In dit boek vertellen jongens en meisjes hun belevenissen en gevoelens rond de echtscheiding van hun ouders. Naargelang hun leeftijd zijn de verslagen verschillend van sfeer. Alle kinderen vertellen openhartig over hun gevoelens, angsten, twijfels, de leuke en minder leuke momenten, de familieverhoudingen vroeger en nu. Ze moeten hun tijd verdelen tussen mama en papa, en maken kennis met de nieuwe vriend of vriendin van hun ouders. Ze leren omgaan met nieuwe regels en tonen soms een lichte voorkeur voor een van beide ouders.
Deze kinderen hebben allemaal nog contact met beide ouders, soms gaat het wat stroef maar contact is er wel. Bezoekrecht wordt (grotendeels) gerespecteerd en niemand weigert om een van de ouders te zien. Elke echtscheiding is uniek, het is dan ook moeilijk om te proberen alle mogelijkheden aan bod te laten komen in dit boek.

Deze getuigenissen bieden in elk geval een kijk op de wereld van de kinderen: hoe zij dit ervaren en ermee leren omgaan. Ze kunnen dan ook bepaalde situaties bespreekbaar maken. De verhalen zijn vlot geschreven en sommige kinderen komen meermaals aan bod, naargelang de evolutie in de relatie met hun ouders. Sommigen kozen voor schuilnamen, anderen tonen de foto’s van de twee gezinnen waartoe ze nu behoren. Achteraan in het boek staan nog adressen van organisaties waar je kan aankloppen voor hulp of met vragen. Want hoe je het ook draait of keert, een echtscheiding is een aangrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen en wekt heel wat gevoelens op.
Bij dit boek hoort ook een lesbrief voor de basisschool en de middelbare school. Die kan je downloaden op www.clavis.be.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 november, 2005