Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Torak de zielzwerver

 Reeks:

 Avonturen uit een
 magisch  verleden

 Auteur:

 Michelle Paver

 Aantal blz.

 272

 Illustrator:

 (omslag) Corbis

 ISBN:

 90-443-1363-0

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Ellis Post Uiterweer

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 magie, oertijd, ziekte, queeste, stammen

 Prijs: €

 14,50

 

 

Een geheimzinnige ziekte treft de Ravenstam, waarin Torak  opgenomen is. Ook andere stammen kennen sterfgevallen door de ziekte. Torak gaat op zoek naar een remedie. Zijn zwerftocht leidt hem eerst naar het dichte woud en daarna naar de zee. Hij belandt op Zeehondeneiland en ontmoet er de magiër Tenris. Een stugge jongen, Bale, zal hem leren kajakken en met hem het zeldzame kruid zoeken dat nodig is voor de remedie. Ondertussen is het Ravenmeisje Renn naar Torak op zoek. Wolf heeft de roedel verlaten die hem had opgenomen en gaat eveneens op zoek naar zijn broeder Zonder Staart. Maar zullen zij hem ook vinden, zo ver overzee?

Dit boek is het vervolg op ‘Torak en Wolf’. Voor een volledig begrip van dit verhaal is het wel nodig het eerste deel gelezen te hebben om zodoende de personages en hun houding tegenover de hen omringende wereld goed te begrijpen.
In dit verhaal leert Torak nog meer over zijn eigen bijzondere persoonlijkheid kennen, hoewel hij dat niet echt wil, er eerder bang voor is en er helemaal niet om gevraagd heeft. Net als in het eerste deel wordt Torak meegesleept in een ongewild avontuur. Maar hij voelt het als zijn morele plicht om door te zetten.
Ook in dit verhaal speelt de houding van de mensen tegenover de natuur een erg belangrijke rol: ze hebben er zeer veel eerbied voor en leven in éénheid met die natuur; of het nu dieren, planten, bergen zijn, of lucht, wind of water. Zij geloven ook heel sterk in de werking van magie, maar slechts enkelen van hen kunnen ermee omgaan. De lokroep van de absolute macht is erg sterk en de grens tussen Goed en Kwaad is soms erg onduidelijk; de juiste keuze maken is niet altijd eenvoudig.
Eens het verhaal op gang is gekomen, neemt het je mee naar die magische wereld van lang geleden en laat het zijn sporen na in de huidige wereld: je bekijkt de natuur met een vernieuwde blik.
Net als het eerste deel kan je het boek niet wegleggen vooraleer je het hebt uitgelezen. Een sterke aanrader!
Voor deel drie wordt je geduld op de proef gesteld tot het najaar van 2006.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 november, 2005