Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Rundreis om de wereld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bibi Dumon Tak

 Aantal blz.

 124

 Illustrator:

 Marleen Felius

 ISBN:

 90-00-03611-9

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 runderen, informatieve verhalen

 Prijs: €

 17, 95

 

 

Dit boek bevat elf koeien- en stierenverhalen van over de hele wereld, opgefleurd met heel wat verhelderende kleurrijke illustraties, soms over een ganse of zelfs dubbele pagina. Bijna elk verhaal wordt eerst gesitueerd met een kaartje en koeiensilhouetten geven de hoofdstukjes aan. Vooraan en achteraan staan wereldkaarten met daarop alle plaatsen waar een bepaald koeienverhaal zich afspeelt. Korte schuingedrukte tekstjes geven hier en daar nog meer informatie. Een lijst van namen van een aantal runderen en een vreemde woordenlijst vervolledigen het boek.

Na het lezen van dit boek zeg je nooit meer: ‘stomme koe’ en kijk je heel anders naar de koeien die je in de wei ziet staan! Het zijn stuk voor stuk prachtige (en krachtige) verhalen over koeien en stieren. De stierengevechten uit Spanje kent iedereen wel, maar de manier waarop de schrijfster er hier over vertelt is heel anders dan het bloederige spektakel dat iedereen zich voorstelt. De koe of de stier, daar gaat het haar om in alle verhalen. En daaruit blijkt een heel groot respect voor deze dieren, die veel slimmer en sterker zijn dan de meeste mensen denken. Het zijn ook verhalen die je niet direct ergens anders leest of ziet. Ze geven de lezer een heel andere kijk op deze dieren en hun belang voor de mens.
Alle verhalen zijn vlot geschreven en lezen erg aangenaam. De vele illustraties dragen zeker bij tot een nog beter begrip van wat er verteld wordt.
De vreemde woordenlijst werkt omgekeerd dan we gewend zijn. Als je dit vreemde woord ergens tegenkomt, kan je in het verhaal op de aangeduide bladzijde(n) de verklaring vinden.
Beslist de moeite waard! Zeker voor dierenliefhebbers. Een ‘must’ voor koeienfanaten!

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 november, 2005