Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het dagelijks leven bij ons in de 12de eeuw

 Reeks:

 Het dagelijks leven bij ons

 Auteur:

 Karel Maartense

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Jurgen Walschot

 ISBN:

 90-448-0534-7

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 12de eeuw, ridders, dagelijks leven, handel

 Prijs: €

 15,95

 

 

Na een voorwoord en een inleiding volgen 17 korte hoofdstukken over het leven van de gewone man, over het ontstaan van Nederlandse boeken, het leven in de stad, over handel, het leven van ridders op hun kasteel en op Kruistocht… Op de laatste bladzijde staan een aantal titels van boeken die deze 12de eeuw nog meer belichten.

De informatie in dit boek beslaat het leven in de Nederlanden; zowel het graafschap Vlaanderen als de Hollandse streken vanwege hun eenheid in taal. De teksten zijn geschreven in een eenvoudige en gemakkelijk leesbare stijl. Hier en daar wordt een fragment van een verhaal geplaatst als ondersteuning van de informatie.
Je krijgt als lezer een zicht op het leven in die tijd. Toch krijg je niet direct inzicht, laat staan overzicht over deze periode. Alle stukjes informatie zijn eerder details en wetenswaardigheden. Leuk om te weten en soms verrassend maar ze vormen in hun totaliteit geen geheel. Een aantal zaken worden duidelijk, maar evengoed roepen ze andere vragen op, die dan niet behandeld worden. Bij sommige informatie zet je als volwassene wel een vraagteken over de correctheid ervan.
De illustraties zijn zéér eenvoudig, eerder ‘naïef’ en staan er louter als verfraaiing van de tekst. Ze dragen niet bij tot een beter begrip van de informatie en dat stoort soms wel. Men zegt: ‘Als je de kaart van Europa in een historische atlas bekijkt…’ dan wordt er verondersteld dat je als lezer zo’n atlas hebt of kan raadplegen. Je mist dan wel iets als dit niet zo is. En dat gebeurt regelmatig doorheen het boek. Daaruit kan je besluiten dat dit boek gebruikt kan worden als aanvulling op andere informatieve boeken over deze periode, niet als bron om informatie op te zoeken.
Het boek is mooi verzorgd uitgegeven, de open bladschikking oogt modern en kunstzinnig. Deze uitgave wordt ook gesteund door Kunsthal Sint-Pietersabdij te Gent.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:09 november, 2005