Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Artemis Fowl files

 Reeks:

 Artemis Fowl

 Auteur:

 Eoin Colfer

 Aantal blz.

 191

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5000-671-X

 Uitgever:

 Vassallucci

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Daniëlle Alders

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 avontuur, weetjes

 Prijs: €

 12,50

 

 

Dit boek bevat twee kortverhalen uit de wereld van Artemis Fowl. Het ene beschrijft de inwijdingsproef van de elf Holly Short bij de elfBI.

Tijdens die inwijdingsproef staat Holly er helemaal alleen voor. De commandant, Julius Root, verwacht immers niet dat een vrouw door zijn strenge proef geraakt maar wil geen problemen met het bureau gelijke rechten. Maar de proef loopt bijna op een nachtmerrie uit als de verbannen broer van Julius wraak wil nemen op zijn broer en zijn volk. Gelukkig is Holly in de buurt en redt ze de commandant, tegen zijn bevelen in. Maar is ze nu geslaagd in de proef?

Het andere avontuur is de diefstal van de Fei Fei tiara door de dwerg Turf Graafmans, in opdracht van Artemis Fowl. De elfen hebben een conversatie onderschept tussen Artemis en iemand die een elfenhelm heeft. Holly moet onderzoeken wat er aan de hand is. Daardoor raakt ze mee betrokken bij het ontvreemden van de tiara, die eerder al door een bende dwergen gestolen was. Artemis wil echter maar één ding: het blauwe juweel vooraan op de tiara. En Artemis krijgt altijd zijn zin. Of niet?

Tussen die twee verhalen krijg je nog een informatief gedeelte: de elfencode wordt verklaard, de kenmerken van elfen, dwergen, trollen, kobolds, centaurs en vleugelelfen worden op een rijtje gezet, er volgen interviews met Artemis Fowl, Holly Short, Butler, Turf Graafmans, Foaly, Julius Root en Eoin Colfer, een schoolrapport van Artemis verklapt heel wat over zijn karakter, je kan deelnemen aan een elfenquiz, een kruiswoordraadsel en een elfenwoordzoeker en je krijgt een overzicht van Foaly’s belangrijkste uitvindingen. Al deze informatie vormt een boeiende kijk achter de schermen van de fantasiewereld van Artemis Fowl.
De kortverhalen zijn spannend en zorgen voor meer achtergrondkennis over de reeds bekende personages. Het was een plezier om deze figuren weer even te ontmoeten, in afwachting van een groot avontuur.
Voor alle fans van Artemis Fowl is dit een must, voor de anderen raad ik aan om eerst minstens één van de avonturen van Artemis te lezen. Dat maakt dit boekje nog aantrekkelijker.

 

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:29 oktober, 2005