Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Reinaart de vos

 Reeks:

 Wereldberoemde verhalen

 Auteur:

 (bewerking) Allard Schroder

 Aantal blz.

 75

 Illustrator:

 Maan Jansen

 ISBN:

 90-76268-69-X

 Uitgever :

 Solo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 fabels, dierenverhaal

 Prijs: €

 12,95

 

 

De leeuw, Koning Nobel, roept met Pinksteren zijn onderdanen bijeen voor de jaarlijkse beraadslaging. Bijna alle dieren, groot en klein, geven gehoor aan de oproep. Enkel de sluwe vos Reinaart is afwezig.
Wellicht omdat elk dier een aanklacht indient tegen één van Reinaarts streken. Koning Nobel wil dat Reinaart zich aan hem vertoont. Om dit te bekomen stuurt hij enkele dieren erop uit.
Als eerste wordt het Bruin de Beer. Wanneer hij gehavend terugkomt, wordt Tibeert de kater naar Reinaart gestuurd. Maar ook dit lijkt niet te lukken... Tenslotte wordt zijn neef Grimbeert de das erop uitgestuurd. Reinaart lijkt onderdanig te luisteren en vertoont zich aan de koning. Maar zelfs onder de neus van deze hoogmoedige leeuw, lukt het Reinaart een sluwe list te bedenken, zo de koning om zijn vinger te winden en de galg te ontlopen...

Het oorspronkelijk verhaal van den vos Reinaerde is geschreven in de dertiende eeuw, wanneer de ridderliteratuur nog volop bloeide. Het kan het hoogtepunt genoemd worden van de Middelnederlandse literatuur. Bij deze satire op de middeleeuwse samenleving, worden de verschillende standen alsook de literatuur zelf bespot.
Een fabel die zijn waarde behoudt en alle redenen heeft om bewerkt te worden om opnieuw te worden uitgegeven.
Het verhaal en de uitwerking van de personages zijn sterk en blijven dicht bij de oorspronkelijke versie. Deze bewerking moet het dan ook voornamelijk daarvan hebben. De nieuwe illustraties zijn niet vernieuwend maar hebben iets van oude Engelse tekeningen. Verschillende oudere uitgaven bevatten waardevollere prenten.
Het behouden van die illustraties was wellicht een fijne optie geweest. Het herwerkte verhaal behoort tot de reeks wereldberoemde verhalen. Het oogt niet aantrekkelijk. Tekstueel is het voornamelijk wat vereenvoudigd. Het idee deze oude verhalen aan de nieuwe lezers aan te bieden is fantastisch, jammer dat er vormelijk niets meer met gedaan is...

 

Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:23 oktober, 2005