Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Meester van de schaduw

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annejoke Smids

 Aantal blz.

 262

 Illustrator:

 (omslag) John Rabou

 ISBN:

 90-216-1629-7

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Rome, schilderkunst, moord, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Rome, 1599. Aretino zwerft al een tijdje door de straten. Op een regenachtige dag ontmoet hij de schilder Donato Savoldo. Die neemt hem aan als leerling. Het leven van Aretino komt daardoor in een stroomversnelling. Hij ontmoet beroemde schilders en een belangrijk kardinaal. Maar hij heeft een geheim dat aan hem knaagt en dat hem in een benarde positie brengt, waarin ook Donato wordt meegesleurd. Hun leven is in gevaar!

De schrijfster dompelt de lezer deze keer in het Rome net voor de eeuwwisseling naar de zeventiende eeuw. Als lezer krijg je heel wat informatie over het leven in en het uitzicht van Rome, de schilderkunst uit die tijd en de manier van leven van de schilders. Zozeer zelfs dat het verhaal er onder begint te lijden. De spanning wordt onregelmatig opgebouwd. Je hebt al een derde van het boek gelezen vooraleer je weet wat er met Aretino eigenlijk aan de hand is. Daarvóór gebeurt er eigenlijk niet echt veel. En krijgt het verhaal dan eindelijk vaart, dan valt het wéér stil als er over de Ridderorde van Malta en de stad Valletta wordt uitgewijd. Daarna kabbelt het verhaal een tijd voort tot het nogal mager helemaal uitdooft.
Hoe boeiend Rome, de schilderkunst en Malta ook kunnen zijn, de lezer wil in de eerste plaats een spannend verhaal en deze keer komt hij/zij nogal bedrogen uit. Enkele zéér onwaarschijnlijke gebeurtenissen ondermijnen de geloofwaardigheid ook nog eens, zodat je deze keer toch wel wat teleurgesteld bent. De lezer kent de schrijfster van enkele heel boeiende en spannende verhalen: Piratenbloed en De Zwarte Baron.
Liefhebbers die over de schilderkunst of de levenswijze uit die tijd iets willen te weten komen, komen ruim aan hun trekken. Elk hoofdstuk (er zijn er 25) begint met de uitleg over een bepaalde kleur; haar symboolwaarde en eventuele geheimen.
Achteraan worden nog een aantal namen, plaatsen en feiten verduidelijkt alsook de uitspraak van de vele Italiaanse namen.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:23 oktober, 2005