Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Erika’s verhaal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ruth Vander Zee

 Aantal blz.

 20

 Illustrator:

 Roberto Innocento

 ISBN:

 90-76766-90-8

 Uitgever :

 Hillen

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Bette Westera

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 WO II, jodenvervolging

 Prijs: €

 13,95

 

 

Tussen 1933 en 1945 werden zes miljoen van mijn  mensen vermoord. Sommigen werden doodgeschoten, anderen uitgehongerd. Velen werden verbrand in ovens of vergast in gaskamers.
Ik niet.
Ik ben ergens in 1944 geboren.
Ik weet mijn geboortedatum niet.
Ik weet mijn geboortenaam niet.
Ik weet niet in welk land ik ben geboren en in welke stad.
Ik weet niet of ik broers of zussen had.

Wat ik wel weet is dat ik, toen ik nog maar een paar maanden oud was, werd gered van de vernietiging.

In 1995 ontmoette de schrijfster een vrouw in Duitsland: Erika. Zij vertelde haar verhaal. Een schrijnend verhaal over haar ‘redding’ uit de holocaust. Waarin ze vertelt dat ze als baby uit de trein gegooid werd door haar ouders die op weg waren naar het concentratiekamp. Daar werd ze opgeraapt door een vrouw die haar een naam gaf. Een vrouw die het risico nam haar op te voeden als haar eigen kind.  Een verhaal waarin vooral vragen weerklinken. Vragen die een leven lang onbeantwoord blijven.
De schrijfster vertelt het verhaal naakt. Geen invullingen, beoordelingen of onnodige  informatie. Ze vertelt het vanuit het personage van Erika, in de ik-vorm, waardoor ondanks dat het ver van het bed is voor kinderen vanuit deze tijd, toch voor een grote inleving zorgt. Dit boek kan perfect gebruikt worden in de klas om over de oorlog en de holocaust te vertellen. De sterkte van dit verhaal is beslist de eenvoud en sereniteit. De realistische illustraties vertellen in kleur het heden, in zwart–wit het verleden, of wat niet meer overgebleven is…. Zo wordt kleur gegeven in zwart-wit prenten aan Erika als baby die uit een wagon gegooid wordt en de davidsterren die gedragen werden. Een verhaal dat je niet onberoerd laat met een fraaie cover waar een davidster als puzzelstuk kan uitgehaald worden.

 

Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:18 oktober, 2005