Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De meester van het scherpe zwaard

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bies van Ede

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Fiel van der Veen

 ISBN:

 90-00-03664-X

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 historisch, godsdienstoorlog, belegering, bijgeloof

 Prijs: €

 13,95

 

 

Het is 1573. Haarlem heeft zich net overgegeven aan de Spaanse troepen. De inwoners vrezen nu plundering en terechtstellingen. Ursultje ontmoet per ongeluk Susanna, de dochter van de beul. Gaandeweg ontdekt Ursultje dat de beul ook maar een mens is, al heeft hij wel magische krachten en tot Ursultjes grote ontsteltenis blijkt Susanna die in nog grotere mate te bezitten. Maar de beul verkeert nu in grote moeilijkheden, want hij zal de terechtstellingen moeten uitvoeren en dat zullen de Haarlemmers hem niet in dank afnemen. Hoe kunnen Ursultje en Susanna hem redden?

Dit verhaal is het vervolg op ‘Gebakken rat met beukenblad’, maar kan wel op zichzelf worden gelezen. En hoewel het over Haarlem en de Godsdienstoorlog gaat, zal elke lezer zich wel kunnen inleven in dit spannende historische verhaal. En de duistere griezelkant van de schrijver komt ook in dit verhaal weer boven: een beul die behekst is en zijn dochter die aan magie doet: voor de angstige, gelovige Ursultje is het wel even wennen. Maar haar nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen halen de bovenhand en zorgen ervoor dat zij dit nachtmerrieachtige gebeuren zonder veel kleerscheuren overleeft en het leven zal kunnen verder zetten, met toch een andere kijk op haar leefwereld.
De lezer krijgt ook een goed beeld van de manier van leven uit die tijd en de ontberingen en gruwelijkheden tijdens de oorlogen die meer dan eens het land teisterden.
Het verhaal leest als een trein en de personages zijn levensecht beschreven. Soms heb je als lezer wel even moeite met een personage of gebeuren omdat dat verwijst naar het vorige deel.
Zeker de moeite waard voor wie van een boeiend historisch verhaal houdt.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 oktober, 2005