Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Aardbeving

 Reeks:

 Reis door de tijd

 Auteur:

 Nicholas Harris, C. Aston, E. Godfrey

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Peter Dennis

 ISBN:

 90-303-1534-2

 Uitgever:

 Casterman

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Pieter van Oudheusden

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 aardbeving, prentenboek

 Prijs: €

 13,50

 

 

Aan de hand van twaalf grote tekeningen worden de gevolgen van aardbevingen verduidelijkt. Bovenaan de dubbele-paginagrote tekeningen staat een tekst die uitlegt wat er gebeurt. Enkele teksten in kleinere letter geven extra informatie. Strookjes aan de rechterzijde geven de lezer/kijker de kans om snel ‘door de tijd’ naar een andere gebeurtenis te ‘reizen’. Op de achterzijde van de strookjes staan een aantal weetjes over aardbevingen. Achteraan staat nog een verklarende woordenlijst.

Dit boekje ‘verslaat’ een aardbeving ergens aan de Japanse kust, omdat daar veel aardbevingen voorkomen. De lezer/kijker krijgt meer inzicht in de oorzaak en vooral in de rampzalige gevolgen van een zware aardbeving. Ook een aardverschuiving en de tsunami komen aan bod. Door te kijken, te lezen, te bladeren en terug te kijken ontdekt de kijker/lezer wat er allemaal gebeurt.
De teksten zijn eenvoudig en moeilijke woorden worden achteraan verklaard in de woordenlijst.
Zulke kijkboeken blijven iedereen boeien; er valt elke keer wel iets anders te ontdekken. De prenten zijn ook groot genoeg om met meerderen tegelijk op speurtocht te gaan.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 oktober, 2005