Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Tijger en vis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Laura Matthews

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 (omslag) DPS, Davy van der Elsken

 ISBN:

 90-499-2045-4

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin van Gerwen, Ed van Eeden

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 ontwikkelingsland, burgeroorlog, vlucht

 Prijs: €

 12,95

 

 

De ouders van Tijger werken als ontwikkelingshelpers. Als er oorlog dreigt, vertrekken de mensen. Ook Tijger en zijn ouders moeten vluchten. Maar Tijger heeft Vis ontdekt in een uitdrogende plas en wil die niet achterlaten. Hij neemt Vis mee in een pot met water. Op hun vlucht, onder leiding van Gids, wordt Vis belangrijk voor iedereen. Maar de tocht is lang en er dreigen vele gevaren.

Dit verhaal speelt zich af in een niet nader genoemd land waar een burgeroorlog uitbreekt. Doordat je als lezer niet weet in welk deel van de wereld dit verhaal zich afspeelt is het wel moeilijk om je in te beelden door wat voor landschap de vluchtelingen trekken. Er worden wel heel verschillende landschappen beschreven, van woestijn over moerassige brede rivieren tot hoge onherbergzame bergen toe; maar omdat je dat terrein niet kan situeren is het moeilijker om je in te leven. Iets wat toch een rem zet op het verhaal zelf.
Om achter de waarden te blijven staan die de ouders aan hun zoon trachten mee te geven, zijn ze aan zichzelf en Tijger verplicht om Vis mee te nemen en er voor te zorgen. Vis zorgt er ook voor dat de gruwel van de burgeroorlog voor Tijger iets meer op de achtergrond blijft; zijn aandacht gaat volledig naar Vis. Toch zal ook hij enkele keren moeilijke momenten meemaken.
Dit is niet direct een gemakkelijk verhaal. Er wordt heel wat inleefvermogen en inzicht van de lezer verwacht. Zeker voor ons, Westerse lezers, is het niet zo vanzelfsprekend om zoveel aandacht en energie in een doodgewone vis te steken, maar het geeft wel te denken!
’n Bijzonder verhaal, niet zo herkenbaar maar met een origineel gegeven.
Het verhaal is bekroond met de ‘Fidler Award’, een Engelse debutantenprijs.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 oktober, 2005