Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Rits

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mariken Jongman

 Aantal blz.

 213

 Illustrator:

 (omslag) Nina Pfeifer

 ISBN:

 90-5637-711-6

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 familieproblemen, dagboek, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Rits verblijft bij zijn oom Corry, omdat er thuis problemen zijn. Maar oom Corry worstelt zelf met een drankprobleem en Rits is vooral op zichzelf aangewezen. Hij sluit vriendschap met Rietje en leert ook haar – soms wat merkwaardige – familie kennen. Rits besluit dat híj oom Corry wat structuur in zijn leven moet geven. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Een verhaal in dagboekvorm, geschreven door Rits. Maar hij beschrijft wat er gebeurt wel zeer uitgebreid; zodat je meer een verhaal hebt, gezien vanuit Rits standpunt, met een aantal door hem gedachte kanttekeningen.
Het verhaal is heel luchtig en vlot geschreven en je kan je deze jongen en zijn omgeving probleemloos voorstellen. Wat hij meemaakt zal voor vele lezers heel herkenbaar overkomen. Wat Rits allemaal meemaakt is eigenlijk niet zo leuk: zijn moeder die psychisch verward is, z’n vader die een nieuwe vriendin heeft, een dronken en ongeïnteresseerde oom… maar Rits kan heel het gebeuren van zich afzetten en de gebeurtenissen nuchter en van op ’n afstandje beschouwen. Zodanig zelfs dat hij enkele van deze problemen ’n goeie en positieve wending weet te geven; waarbij hij meer bezorgd is voor de anderen dan voor zichzelf. Zelfmedelijden is niet aan hem besteed. Hij vat de koe bij de horens om zijn leven positief te laten evolueren. Dit verhaal kan dan ook een steun bieden aan jongeren die in gelijkaardige situaties het hoofd laten hangen of hun leven erdoor laten beïnvloeden.
Leuk, verrassend, onderhoudend; kortom de moeite waard!

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:14 oktober, 2005