Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Maandag heeft vleugels

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martha Heesen

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Kees de Boer

 ISBN:

 90-451-0205-6

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 gezin, dierenzorg, eend, jaloezie

 Prijs: €

 11,95

 

 

Klaars vader broedt een ganzenei uit onder een lamp, want de moedergans is ervandoor. Als het kuiken uit het ei komt is Klaar de eerste die hij ziet. Klaar wordt zijn moeder. Zij geeft hem een naam: Maandag. Zij zorgt voor hem, praat met hem, neemt hem mee naar haar kamer en in haar bed. Dat vindt Klaars vader geen goed idee. Klaar doet het stiekem toch nog. Maar dan komt de juf op bezoek en loopt alles in het honderd. Of toch niet?

Dit korte verhaal is erg sfeervol uitgewerkt. De schrijfster schept mooie beelden met mooie woorden die zorgvuldig gekozen zijn en de gevoelens van Klaar haarfijn weergeven. Het gegeven zelf is ook erg herkenbaar. De nieuwsgierigheid naar het ei, die haar zelfs haar angst voor het donker doet overwinnen, haar bezorgdheid voor het kuiken, haar verontwaardiging over het feit dat het gansje ’s nachts in het hok buiten moet….
Heerlijk is de manier waarop Klaar en Maandag tegen elkaar praten en zij hem als een speelkameraad beschouwt. Maar evengoed hem haar geheimen vertelt of haar angst voor een boze hond.
Ook haar gevoelens tegenover haar juf als die op bezoek komt, worden mooi uitgewerkt, zeker als die later mee evolueren en ze tot het besluit komt dat ze overdreven heeft. Het geeft allemaal een groot gevoel van herkenning. Het verhaal eindigt positief maar is open genoeg zodat de lezer zelf kan besluiten hoe het zal aflopen.
Een groot aantal leuke illustraties vullen het verhaal mooi aan.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:13 oktober, 2005