Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bijna jarig

 Reeks:

 

 Auteur:

 Imme Dros

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Harrie Geelen

 ISBN:

 90-451-0202-1

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 jarig zijn, geheim

 Prijs: €

 12,95

 

 

Ella is bijna jarig. Ze weet al wat ze dan gaat doen en eten en wie ze gaat vragen maar ze weet nog niet wat ze gaat krijgen. Dat is nog een geheim. Haar cadeau staat op zolder, achter een gesloten deur. Ella is nieuwsgierig naar het cadeau en fantaseert wat het zou kunnen zijn. Enkele dagen voor haar verjaardag komt haar vriendin Lucy spelen. De timmerman is er ook. Hij herstelt een lek in het dak. Er staat een ladder tegen het huis. Lucy en Ella schommelen lekker hoog. Maar van op de ladder kan je nog verder zien… De kinderen kruipen stiekem omhoog tot op het platte dak. Ella wandelt naar het schuine dak. Daar staat een raampje open. Ze gluurt naar binnen. Het is het raampje van de zolder. Ella ziet een poppenhuis. En dan begint haar iets te dagen. Ze heeft het geheim gezien. Ella voelt zich misselijk. Nu heeft ook zij een geheim…

In korte, krachtige zinnen bouwt de schrijfster een mooi en herkenbaar verhaal op. Ella komt per ongeluk te weten wat haar cadeau is en zit verveeld met de kwestie. Hoe kan ze haar ouders vertellen wat er is gebeurd? Dan komt Lucy haar te hulp. Met een prachtige tekening maakt ze haar moeder duidelijk wat er is gebeurd. Die is boos op het klimmen, en niet op het gluren door het raam.
Imme Dros hanteert een prachtige, poëtische taal vb. ‘Ella kan niet goed slikken. Het geheim zit tot in haar keel’. Schitterend geschreven verhaal, prachtig geïllustreerd. Imme Dros en Harrie Geelen vullen elkaar prachtig aan in woord en beeld. Een aanrader!

 

Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 oktober, 2005