Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kikkers en padden

 Reeks:

 Kriebelboek

 Auteur:

 Alex Lefevre

 Aantal blz.

 45

 Illustrator:

 Valérie D’Heur, diverse fotografen

 ISBN:

 90-5954-028-X

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 kikkers, padden, amfibieën, biologie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Een boek over het leven van kikkers en padden: hoe ze eruit zien, de verschillende soorten, levenscyclus en jaarcyclus, leefplaats, het gekwaak, vijanden, hoe ze zich beschermen en wat de mens kan doen om ze beter te beschermen, een aantal weetjes en enkele knutselideeën. Tot slot een aantal site-adressen en een register.

Dit boek geeft een pak informatie over kikkers en padden. Die informatie wordt nogal ‘droog’, vrij ‘technisch’ gebracht in twee kolommen tekst per bladzijde. Die informatie wordt aangevuld met een aantal tekeningen en daarnaast een aantal foto’s. Spijtig wordt niet alle informatie met foto’s ondersteunt. Niet dat het een kijkboek moest worden, maar nu wordt er dikwijls over een bepaald dier (of de levenscyclus) uitleg gegeven zonder dat dit visueel wordt ondersteund. Zodoende kan de jonge lezer zich maar moeilijk een beeld vormen over de informatie. Daarnaast haalt men hier en daar een bijzondere soort aan, doch zonder dat er structuur in het geheel zit: dan eens wel, dan weer niet, dan weer vier of vijf verschillende soorten. Daardoor komt het geheel vrij rommelig en soms zelfs overladen over. Spijtig want er wordt heel wat nuttigs verteld in dit boek over kikkers en padden. Misschien was het beter geweest de verschillende soorten wat te beperken en zich meer te concentreren op de soorten hier bij ons. Voor de beoogde doelgroep zijn deze soorten het meest interessant omdat ze deze dieren het makkelijkst zullen zien of ontdekken in menig plas en sloot.
De tekeningen vallen wat uit de toon, vullen heel wat plaats maar dragen bijna niet bij tot beter inzicht in de levenswijze van kikker of pad. Toch een gemiste kans.
Wie informatie zoekt over kikker of pad, kan die hier wel vinden, maar zal de nodige moeite moeten doen om wat hij/zij zoekt uit de tekst te filteren.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 september, 2005