Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bloedige vete

 Reeks:

 Dwarslijnen

 Auteur:

 Tim Pratt

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 (omslag) Facet/Getty Images

 ISBN:

 90-5016-460-9

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie van Ewyck

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 pesten, magie, heks

 Prijs: €

 9,95

 

 

Cory wordt gepest door een groepje jongeren van zijn school. Op een dag wordt hij gered door een mooi meisje met een hockeystick en hij is op slag verliefd op haar. Maar Rocko, de ‘leider’ van de pestkoppen, ook. Dan verschijnt er een vreemde vrouw, met een nog vreemdere fiets. Zij tracht beide jongens tegen elkaar op te zetten. Maar wat wil ze daar mee bereiken?

Dit korte verhaal uit de reeks Dwarslijnen zal een ‘moeilijke lezer’ beslist kunnen boeien. Het gegeven is zeer herkenbaar: pestkoppen (die ook met zichzelf in de knoop liggen) en de onmacht van hun slachtoffers (die zich wel willen maar om één of andere reden niet kunnen verzetten). Als die dan door een bijzondere vrouw worden geholpen, geeft dat het slachtoffer een bijzonder goed gevoel. En de pestkop zint daarna zeker op wraak. In dit verhaal wordt die angst en onzekerheid (van het slachtoffer) en het morbide genoegen (van de pestkoppen) gebruikt door die vreemde vrouw om haar doel te bereiken. En daarvoor ontziet ze niemand. In het verhaal gaat het dan de magische toer op maar in de realiteit gebeurt dit ongetwijfeld ook, waardoor de herkenbaarheid nog wordt verhoogd.
De auteur gebruikt een gemakkelijk leesbare taal. Het verhaal heeft een grote vaart en de spanning stijgt ten top naar het einde toe.
Een boeiend verhaal uit deze reeks die 13-jarigen (en ouder) beslist zal aanspreken.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 september, 2005