Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Naar Trollebotn

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Vranken

 Aantal blz.

 82

 Illustrator:

 Ellen

 ISBN:

 90-59322-04-5

 Uitgever:

 Abimo Uitgeverij

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 trollen, toverij, avontuur

 Prijs: €

 12,00

 

 

Mari en Roar ploeteren door de eindeloze sneeuw. Op zoek naar beschutting komen ze bij een trol terecht. Uit een kruik klinkt een stem. De trol Tvester wil de kinderen gevangen houden in zijn gebied met een ring van vuur; de geest uit de fles vertelt de kinderen leugentjes. Hoe komen de kinderen hieruit?

Er lopen twee verhaallijnen doorheen het verhaal, waarvoor de auteur twee verschillende lettertypes gebruikt. Pas later in het verhaal blijken beiden met elkaar te maken te hebben. Het verhaal staat in de ik-vorm. We beleven het verhaal doorheen de ogen van Mari.
De personages zijn goed geschetst: Roar is opvliegend, onberekenbaar. Mari eerder voorzichtig, maar ook moedig en doorzettend, terwijl de trol brutaal is en de geest listig, leugenachtig en ongrijpbaar.
Het (vrij korte) verhaal is vlot leesbaar en de dialogen spelen op elkaar in. Het geheel is goed opgebouwd en wordt in mooie beelden beschreven.
Niet alle illustraties zullen de doelgroep aanspreken, sommige zijn eerder flauw en passen minder bij dit sterke verhaal.
Een sfeervolle vertelling die zeker de moeite waard is en door zijn bondigheid (82 pagina’s) minder gedreven lezers kan aanspreken.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:17 september, 2005