Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 In mijn kop staat alles op zijn hoofd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sylvia vanden Heede

 Aantal blz.

 154

 Illustrator:

 (omslag) Keppie en Keppie

 ISBN:

 90-209-6039-3

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 ADHD, familie, school

 Prijs: €

 11,95

 

 

Felicia is een jonge tiener die ADHD heeft. Nu zij dat weet, overdenkt zij wat er in haar jonge leven allemaal gebeurd is; wat zij allemaal deed en hoe anderen daarop reageerden. Dat vond zij niet altijd even leuk en het maakte haar erg onzeker. Nu ze zichzelf wat beter leert kennen, beseft ze wat er mis kan gaan en wat ze er kan aan verhelpen.

Mensen die met jongeren met ADHD (Attention Deficit and Hyperactive Disorder: een aandachtsstoornis met overbeweeglijkheid) omgaan, zullen de lotgevallen van Felicia zeker herkennen (al komt ADHD meer voor bij jongens dan bij meisjes). De auteur heeft zich goed ingeleefd in de leefwereld van zulk kind: hoe ze verbaasd is over de reactie van anderen op haar gedragingen, de onwetendheid van mensen hoe om te gaan met zulke kinderen, de ontkenning dat er iets aan de hand is, de wantrouwigheid tegenover de therapie en voorgestelde medicatie, de angst om het toe te geven of erover te praten.
Gelukkig komt het in de meeste gevallen wel goed en ook dit einde suggereert dat Felicia haar probleem zal erkennen en ermee kan leven (eerder dan sommige volwassenen het zullen doen).
Het verhaal wordt door Felicia zelf verteld (ik-vorm) en je kruipt als lezer mee in het hoofd van Felicia om door haar ogen de wereld te bekijken, haar gedachten en haar gevoelens mee te beleven.
Ook voor jonge lezers kan het verhelderend zijn eens in de wereld van zulk kind te kruipen om dat te ervaren en er mogelijk iets uit mee te pikken om op een correcte manier te trachten te reageren als er een kind met ADHD in de omgeving leeft.
Een boek dat in elke schoolbibliotheek aanwezig zou moeten zijn.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:16 september, 2005