Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Hoe ik nu leef

 Reeks:

 

 Auteur:

 Meg Rosoff

 Aantal blz.

 200

 Illustrator:

 (omslag) Nick Stearn

 ISBN:

 90-499-2000-4

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Jenny de Jonge, Pimento

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 oorlog, verlies, overleven, vriendschap

 Prijs: €

 14,99

 

 

De 15-jarige Daisy komt vanuit New York naar familie op het Engelse platteland. De tegenstelling tussen de stad en het platteland doen haar eerst twijfelen, maar algauw is ze volledig gewonnen voor dit eenvoudige paradijselijke leven. Met haar neef Edmond bouwt ze een speciale band op; ze ontdekt de liefde. Dan slaat het noodlot toe. Er breekt een oorlog uit. Heel hun gekende wereld staat op zijn kop. Maar door hun samenhorigheid slaan ze zich erdoor. Tot ze geëvacueerd worden en uit elkaar worden gehaald. Zullen ze elkaar nog ooit weerzien?

Het hele verhaal wordt verteld door Daisy, nadat alle gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Zij reconstrueert alles wat er gebeurd is en doet dat vanuit haar gezichtspunt. Het verhaal staat dan ook in de ik-vorm. Het lijkt alsof zij zoveel wil vertellen dat ze niet kan stoppen voor punten of alinea’s. Daardoor kom je als lezer eerst moeilijk in het verhaal. Eens je gewend ben aan deze aparte vorm van vertellen, sleurt dit verhaal je mee en blijft het lang nazinderen!
Het is een schitterend verhaal waarin bijna alle elementen van de samenleving aan bod komen en heel dikwijls in vraag worden gesteld. De jachtige wereld met GSM en e-mail tegenover het gezapige landleven. De ontluikende liefde tussen Daisy en Edmond tegenover de waanzin van de oorlog. Aanslagen en terrorisme tegenover de prachtige stille natuur die zich nergens aan stoort. De eenvoudige oplossingen die de kinderen vanzelfsprekend vinden tegenover de stugheid van sommige volwassenen. De gelatenheid van mensen tijdens die oorlog tegenover de overlevingsdrang van Daisy die haar geliefde wil terugvinden.
De beschrijvingen en de typering van de personages gebeurt zo verbluffend treffend, dat je als lezer geen enkele moeite hebt om je in de wereld van Daisy in te leven en de personages komen bijzonder levensecht over.
De bijna lyrische persfragmenten op de flap zijn voor één keer niet overdreven. Het boek werd reeds meermaals bekroond.
’Een roman om levenslang in je hart te sluiten en om eindeloos cadeau te doen aan alle kleine en grote mensen die weten wat het betekent om verliefd te zijn.’ (Renate Dorrestein)

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:16 september, 2005