Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Die zomer in Frankrijk

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anneke Scholtens

 Aantal blz.

 140

 Illustrator:

 (omslag) Joyce van Oorschot

 ISBN:

 90-258-4650-5

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 vakantie, zoektocht, geheim

 Prijs: €

 12,95

 

 

Spriet brengt zijn vakantie door in Frankrijk, want zijn moeder wilde nog eens terug naar het dorpje waar ze jaren geleden ook al geweest was. Spriet leert het meisje Marie kennen en samen gaan ze op onderzoek in een lang geleden afgebrand huis. Maar dat is niet naar de zin van Spriets moeder, die erg vreemd reageert, en ook niet naar de zin van een kwaaie Fransman die Spriet wegstuurt uit dat huis. Spriet en Marie doen vreemde ontdekkingen en beseffen als enigen dat een nieuwe ramp staat te gebeuren. Zij gaan tot actie over.

Dit verhaal gaat niet dieper dan de zoektocht van de beide kinderen. De plot is niet origineel en er zitten nogal wat kronkels in om het tot een geheel te krijgen. Daar lijdt de geloofwaardigheid van het hele verhaal dan weer onder zodat de lezer zich na het lezen eerder bekocht voelt. De spanning wordt niet echt opgebouwd en de ‘finale’ is voorspelbaar.
Je krijgt niet echt een goed beeld van de verschillende personages. Sommige lijken eerder karikaturen van zichzelf. In het begin handelt Spriet zelf ook erg vreemd. Als lezer krijg je dan de indruk dat er met hem wat aan de hand is, maar verder in het verhaal verdwijnt die houding.
Goed voor een ‘blauwe maandag’ tijdens de vakantie als er toch niets anders te doen is, maar zeker geen must.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 september, 2005