Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De wraak van Deedee

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mina Janssen

 Aantal blz.

 174

 Illustrator:

 Philip Hofman

 ISBN:

 90-00-03652-6

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 pesten, wraak, natuurbescherming, magie

 Prijs: €

 13,50

 

 

Deedee wordt vreselijk gepest door haar broer Matthias en Deedee heeft daar geen verweer tegen. Veel liever zit ze bij haar oude buurman Ton en diens hond Teddie. Op een dag neemt Ton haar mee naar het bos en brengt haar in contact met de echte bosbewoners daar. Maar er zitten vreemde snuiters tussen. Zijn die nu voor of tegen haar? En wat zijn zij met Matthias van plan?

Er zitten twee elementen in dit verhaal. Enerzijds is er het probleem van Deedee en haar pestbroer en anderzijds gaat het over een pleidooi voor natuurbescherming. De auteur heeft beide elementen met elkaar verbonden en eigenlijk passen die niet direct bij elkaar. Dat Deedee een oplossing zoekt zodat haar broer dat pesten zou laten is prima. Dat de natuur beschermd moet worden ook. Het één aan het ander koppelen werkt helaas niet helemaal want het pestgedrag is een reëel gegeven terwijl de bosbewoners die Deedee leert kennen zich in de magische sfeer bevinden. Matthias en diens vriend horen ze trouwens niet. Het is Deedee die voor tolk moet spelen.
Deedee zelf is de goedheid zelve en ze zal zelfs voor de jongens opkomen als ze de straf van de bosbewoners te zwaar vindt. En het is eigenlijk ook Matthias’ vriend die voor hen beiden de kastanjes uit het vuur haalt en de bosbewoners van mening doet veranderen. Daardoor klopt de titel ook niet. Deedee wil geen wraak, ze wil gewoon dat Matthias stopt met pesten. Het zijn de bosbewoners die op wraak zinnen.
Door al deze tegenstrijdigheden is dit verhaal eerder onevenwichtig en kan het ook niet echt overtuigen. Dat is spijtig want beide elementen zijn best de moeite waard om gebruikt te worden, alleen niet samen in één verhaal.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 september, 2005