Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De aanval

 Reeks:

 De kraaienkronieken

 Auteur:

 Clem Martini

 Aantal blz.

 208

 Illustrator:

 Nicole de Cock

 ISBN:

 90-257-3935-0

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurens Corneille

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 dieren, vogeltrek, rechtspraak, storm

 Prijs: €

 13,50

 

 

Kalum ru Kurea ru Kinaar is een zeer oude ‘kiezer’ (leider) van de kraaienkolonie. Hij vertelt het verhaal van de trek naar de plek waar de verschillende kraaienfamilies ‘herenigen’. Tijdens die trek en bij hun hereniging zijn er heel wat problemen en een aantal rampzalige gebeurtenissen voorgevallen die de toekomst van de hele kolonie op het spel hebben gezet. De ‘kiezer’ vertelt het verhaal aan de hele kolonie zodat iedereen het zou weten en eruit kan leren voor de toekomst.

Kraaien roepen bij de meeste mensen geen al te sympathieke gevoelens op. De auteur heeft deze kraaien echter alle menselijke trekjes gegeven die er zijn: jaloezie, betweterigheid, boosheid, onbesuisdheid, vriendschap, nieuwsgierigheid, geloof en noem maar op. Daarnaast hebben de kraaien ook hun eigen dierlijke kraaientrekjes. Ze spreken in een taal die de mensen niet verstaan, zoals ook zij de mensen niet verstaan en ze leven zoals kraaien.
De oude, wijze ‘kiezer’ vertelt wat hij heeft meegemaakt en wat de andere kraaienfamilies aan hem hebben gerapporteerd. Hij weet dus als enige alles. Om gestorven familieleden te herdenken en gebeurtenissen te plaatsen zal hij verslag uitbrengen aan de hele kolonie. Ze maken dan ook heel wat mee: een jonge kraai die de regels overtreedt, een rechtszaak die erop volgt, een uitzetting, kraaien die daar weer overtredingen op maken, nieuwsgierige en ondernemende jonge kraaien, wraakzuchtige katten, een rampzalige sneeuwstorm, hulp van mensen… Niets menselijks is de kraaien vreemd. Vergelijkingen met ‘Waterschapsheuvel’ of de trilogie rond ‘Zilvervlerk’ zijn dan ook niet moeilijk. Ook daarin zijn de dieren ‘vermenselijkt’ en blijken in hun gemeenschap alles te doen wat mensen ook doen.
In dit verhaal zijn het ook de jongeren die oude regels in vraag stellen (en overtreden) en ouderen die krampachtig vasthouden aan die oude zekerheden. Op die manier geeft de auteur ook zijn visie op de hele mensenmaatschappij.
De namen van de kraaien zijn vreemd en moeilijk leesbaar, maar dat went. De meeste hoofdstukken zijn kort zodat het verhaal snel vordert.
Een actievol avonturenverhaal waarin een dosis maatschappijvisie verwerkt is.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 september, 2005