Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het geheim van de maffiamoeder

 Reeks:

 Geheim

 Auteur:

 Haye van der Heyden

 Aantal blz.

 83

 Illustrator:

 Saskia Halfmouw

 ISBN:

 90-258-4610-6

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 geheim, detective, familie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Daniël vindt het verdacht dat zijn moeder niet werkt en zij toch voldoende geld hebben. Bij vragen over zijn vader krijgt hij geen antwoord. Samen met een vriendje gaat hij op onderzoek. In hun fantasie werkt zijn moeder voor de maffia die haar daarvoor betaalt; waarom zou ze anders soms weggaan zonder dat hij weet waar ze naartoe is? Hun onderzoek leidt naar een sjieke villa. Ook van de maffia?

Zoals bij alle verhalen in deze reeks zit er een geheim in dit verhaal. Het is wel vrij ongewoon dat de moeder van Daniël er zo stiekem over doet, want eigenlijk is dat voor niks nodig. Maar anders was er natuurlijk ook geen geheim. De fantasie van de kinderen is wel leuk; de manier waarop ze te werk gaan is niet echt overtuigend. Uiteindelijk komt de vermeende maffiabaas nog het beste uit dit verhaal: hij is tenminste eerlijk en legt Daniël uit hoe de vork in de steel zit.
Voor de beoogde leesgroep zit er wel wat vaart en spanning in het verhaal; maar ze mogen niet te ver doordenken bij een aantal gebeurtenissen, anders wordt het verhaal ongeloofwaardig.
Als oefenlectuur (AVI 7) om het lezen onder de knie te krijgen, kan dit verhaal wel dienst doen. Een diepgaand verhaal is het geenszins.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 augustus, 2005