Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Geluksperen, roversballetjes en
 paradijskoekjes. Het Hans Christian
 Andersen sprookjeskookboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edith Koenders, Adriaan van der Hoeven

 Aantal blz.

 77

 Illustrator:

 Adriaan, Robbert, Maarten, Sara, Laura en
 Ernst van der Hoeven

 ISBN:

 90-77455-3-29

 Uitgever:

 Pereboom

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 kookboek

 Prijs: €

 17,50

 

 

Dit boek werd gecreëerd n.a.v. de tweehonderdste geboortedag van Hans Christian Andersen. In de inleiding komt de lezer te weten dat Andersen zelf nooit gekookt heeft maar dat hij zowat elke dag bij vrienden ging eten. Wanneer hij op reis was, ging hij vaak logeren bij erg rijke mensen en at er de meest luxueuze gerechten.
Edith Koenders, zelf kok, verzon een aantal recepten bij sprookjesfragmenten van Andersen. Het recept wordt telkens ingeleid met zo’n sprookjesfragment en een korte samenvatting ervan. Haar echtgenoot en hun vijf kinderen maakten illustraties bij de recepten.
De recepten zijn gerangschikt volgens soepen en voorgerechten, hoofdgerechten, toetjes, tussendoortjes en koeken. De ingrediënten staan opgesomd voor vier of zes personen en de uitwerking ervan gebeurt stapsgewijs, in puntjes. De recepten kregen fantasievolle namen (prinsessensnert, kabouterpap, sterren van de nachtwaker of bruiloftstaart zonder schaduw) en zien er niet onoverkomelijk moeilijk uit, al zal de jonge kok of kokkin wel vaak de hulp van een volwassene moeten inroepen (bv. bij het gebruik van een oven).
De kunstige en toch wel originele illustraties zijn niet zo relevant voor een kookboek. Wat ik mis zijn foto’s of tekeningen van de gerechten zelf. Duidelijke tekeningen kunnen voor een kind (of volwassene) een handige aanwijzing vormen voor het te bekomen resultaat.
Het boek is een leuk geschenkboek n.a.v. het Hans Christian Andersenjaar maar lijkt me eerder een variatie op eenzelfde thema… De succesvolle Roald Dahl kookboeken inspireerden meerderen om ook rond hun favoriete schrijver een kookboek te brouwen, en dit is er een van.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:22 juli, 2005