Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zazoo

 Reeks:

 

 Auteur:

 Richard Mosher

 Aantal blz.

 312

 Illustrator:

 (omslag) Peter Goossens

 ISBN:

 90-5016-447-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: John Riedijk

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 geheimen, Frankrijk, WO II, grootouders,
 liefde

 Prijs: €

 19,95

 

 

Zazoo, bijna veertien, woont bij haar grootvader, die haar uit Vietnam meenam naar Frankrijk toen ze twee jaar was.
Op een dag komt een jongen, Marius, langs het kanaal waar Zazoo woont. Hij informeert naar Felix Klein, de apotheker van het dorp. Zijn komst is het begin van een hele reeks gebeurtenissen die hun oorsprong kennen in de Tweede Wereldoorlog, maar waar Zazoo niets van weet. Langzaam ontdekt ze de geheimen van haar grootvader. Er blijken banden te bestaan tussen haar grootvader en de apotheker. Voorzichtig ontrafelt ze het kluwen, en tegelijkertijd ontdekt ze de liefde.

Het verhaal verloopt als een goeie oude Franse film. Er is weinig actie maar er wordt veel gepraat, doch wel met heel wat diepgang. Geen gesprek is zomaar vrijblijvend; elk woord, elk gebaar, elke gebeurtenis vindt zijn plaats in het geheel. Het verhaal blijft boeien omdat je als lezer, net als Zazoo, wil weten waar de geheimen van haar grootvader hun oorsprong hebben. Met daar doorheen geweven de ontluikende liefde tussen Zazoo en Marius.
De personages worden nauwgezet beschreven en hun handelingen en woorden zorgvuldig gekozen. Voor een veertienjarig meisje praat en handelt Zazoo wel erg volwassen. Als je daar overheen leest, heb je een erg mooi en romantisch verhaal, ondanks het gruwelijke verleden van Zazoo’s grootvader. De auteur laat beide mannen elkaar mooi aanvullen en zodoende komt het verleden tot leven; alsook het dilemma waarmee beide mannen worstelen. Zazoo’s doordachte en voorzichtige handelen zorgt voor een omwenteling in de houding van deze oude mannen. De auteur werkt zijn verhaal naar een ontroerend en romantisch slot toe.
Helaas kan de ‘ruwe’ omslagtekening een mogelijke lezer erg weinig nieuwsgierig maken; dat is wel jammer voor zo’n fijn verhaal.
Lezers die op zoek zijn naar een actief verhaal zullen hier teleurgesteld worden.
Voor een goed gesprek, ’n romantisch gedicht, een liefdevolle ontmoeting en een bevrijdend gebeuren ben je hier op de juiste plaats.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005