Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De kat met de hoed komt terug

 Reeks:

 Lezen gaat goed met de
 kat met de hoed

 Auteur:

 Dr. Seuss

 Aantal blz.

 68

 Illustrator:

 Dr. Seuss

 ISBN:

 90-257-3993-8

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Bette Westera

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 chaos, waanzin, poetsen, fantasie

 Prijs: €

 11,95

 

 

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Dr. Seuss (pseudoniem voor de Amerikaanse schrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel) werden vorig jaar zijn eerste boeken heruitgegeven.
In Amerika verschenen ze oorspronkelijk in 1957, en ook hier waren ze razend populair in de jaren 70.
Dit vervolgboek, waarin de schalkse kat met de hoed terugkeert, verscheen oorspronkelijk in 1958, een jaartje later dus.

Terwijl Saar en het jongetje (de ik-figuur) sneeuw aan het ruimen zijn, komt de kat met de hoed uit het niets weer opdagen:
’Als dat de kat met de hoed niet is! Wat-ie ook doet, het gaat altijd mis. Weet je nog wel, de vorige keer? Hallo, riep de kat, hier ben ik weer!’
Voor ze het weten zit de kat in het bad onder moeders paraplu te smullen van een lekkere taart. Als het jongetje de stop uit het bad trekt, zien ze in het bad een grote roze vlek. Deze vlek (en hoe ze te verwijderen) zal hen het ganse verhaal  achtervolgen. Zelfs met de hulp van hoedenpoezen A, B, C, enz. lukt het niet. Het poetsen loopt telkens meer en meer uit de hand. Tot uiteindelijk hoedenpoes Z met zijn magische ‘zwoesj’ alles weer in zijn oorspronkelijke staat herstelt.

De absurde humor en de heerlijke overdrijvingen maken van dit vijfde ‘zelfleesboek’ van Dr. Seuss met avi-niveau 5 een festijn van pure chaos.
De figuren zijn helder getypeerd en staan allen voor één of meer duidelijke eigenschappen: de Kat voor de dolle fantasie en de volle dosis lef, de hoedenpoezen voor de ongeremde speellust, de kinderen voor de orde, het opzien en tegelijkertijd de angst.
De tekst op rijm heeft een zekere objectieve afstandelijkheid waardoor je eigen fantasie wordt aangesproken. De korte, gebalde zinnetjes vormen een stevig ritme dat zich lekker laat (voor)lezen.
De originele, expressieve en humoristische illustraties in eenvoudig blauw, rood, wit en zwart (en roze…) ondersteunen het verhaal perfect. De beweeglijkheid en de duidelijke grimassen knallen als het ware van elke pagina af.
Weer heerlijk dolen in de waanzinnige wereld van Dr. Seuss!


Eric Vanthillo

www.seussville.com
www.xs4all.nl/~hwillebo (Dr. Seuss-fan-website)


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:15 juni, 2005