Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Teunis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Toon Tellegen

 Aantal blz.

 61

 Illustrator:

 Jan Jutte

 ISBN:

 90-451-0190-4

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2005 (3de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 olifant, anders zijn, familie

 Prijs: €

 13,50

 

 

Dit reeds eerder fel bejubelde boek (Zilveren Griffel 1997) is nu aan zijn derde druk toe. En nog steeds ontroeren de eenvoudige en uiterst herkenbare verhalen van de kleine olifant groot en klein.
Teunis is een olifant die leeft tussen de mensen, samen met zijn moeder-olifant. Zijn vader-olifant is immer afwezig, want hij is een ambitieuze ontdekkingsreiziger die zeldzame mensen wil ontdekken.
Zijn leven in de mensenwereld levert hem de nodige problemen op. Zoals schrijven met een pen in die veel te grote olifantenpoten, maar dankzij zijn slurf is hij een kampioen in het schoonmaken van het aquarium. Voetballen met de andere jongens is ook een probleem als je zo’n sterke poten hebt… En als hij met zijn moeder een nieuwe jas gaat kopen blijkt enkel het winkelgordijn hem te passen, wat hem erg ongelukkig maakt.
Vaak wil hij gewoon een mens zijn, tot hij ontdekt wat de voordelen zijn van zijn olifant-zijn.

Tellegen beschrijft de alledaagse gebeurtenissen van Teunis met de nodige gevoeligheid en doordrenkt de herkenbare verhalen met een milde humor. Hoewel het leven van een olifant in de mensenwereld absurd lijkt, blijkt alles hier zo vanzelfsprekend te verlopen dat je het voor waar aanneemt.
Dit vergroot ook de identificatie met Teunis. Zijn twijfels, zijn angsten, de intieme band met zijn liefdevolle moeder, het gemis van zijn vader, het opzien naar de heroïsche olifantenheld Ludovicus, enz. …
De paginagrote illustraties in duo-tone van Jan Jutte passen perfect bij deze verhalen. Hij weet de vertedering te vangen in heldere en expressieve  prenten.
Een geslaagde combinatie.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:12 juni, 2005