Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Terrorisme

 Reeks:

 Internationale
 vraagstukken

 Auteur:

 Helen Donohoe

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5495-867-7

 Uitgever:

 Corona

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Eduard J. Richter

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 terrorisme

 Prijs: €

 13,50

 

 

Terrorisme is een actueel gegeven met veel verschillende facetten. Dit boek tracht een overzicht te geven van alle aspecten van dit onderwerp. Nadat de vraag ‘Wat is terrorisme?’ beantwoord wordt, wordt er dieper ingegaan op de oorzaken van terrorisme. Zo maakt de auteur een onderscheid tussen religieus, territoriaal en politiek terrorisme, waarbij enkele voorbeelden die verschillen duidelijk maken. De middelen die terroristen gebruiken variëren van aanslagen op individuen tot aanslagen op grote groepen mensen. Ook ‘Het profiel van een terrorist’, ‘Vrouwen en terrorisme’, ‘De wereldkaart van het terrorisme’, ‘De strijd tegen het terrorisme’ en ‘Terrorisme en mensenrechten’ worden behandeld. Daarna volgt een hoofdstuk over ‘Oplossingen en successen’ en een blik op de toekomst. Een chronologisch overzicht van terroristische aanslagen door de eeuwen heen sluit het informatieve gedeelte af. Daarna volgt nog een lijst van terroristische organisaties en een verklarende woordenlijst. Er wordt afgesloten met een alfabetisch register.

Terrorisme is een deel van onze samenleving geworden en dit boek toont duidelijk hoe dat zo gegroeid is. Door naar de oorzaken te zoeken en een duidelijk profiel op te stellen van een terrorist krijg je een realistisch beeld van dit probleem. Vooral de vraag of iemand een terrorist of een vrijheidsstrijder is, kan voor heel wat discussiemogelijkheden zorgen.
De tekst is vlot leesbaar en in duidelijke onderwerpen verdeeld. Foto’s met begeleidende tekst illustreren de aangehaalde voorbeelden. Enkele kadertjes geven aanvullende informatie over een terrorist of over een gebeurtenis. Dit is een duidelijk en actueel boek over een onderwerp dat niemand onberoerd laat.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:12 juni, 2005