Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ravenhaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Do van Ranst

 Aantal blz.

 84

 Illustrator:

 (omslag) Kunstmaan

 ISBN:

 90-5908-128-5

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 vrienden, andere cultuur, verliefdheid

 Prijs: €

 13,50

 

 

Een clubje vrienden steekt al jaren bijzonder leuke spelletjes in elkaar waarbij ze allemaal betrokken worden en die soms weken duren door voorbereiding en uitwerking. Maar nu vinden ze dat ze hiervoor te groot worden. Ze besluiten nog één groots spel te organiseren: het trouwfeest van Bram en Ravenhaar. De voorbereiding vraagt heel wat werk. En Ravenhaars vader mag het absoluut niet te weten komen!

Dit is zo’n ongecompliceerd positief vriendenclubverhaal waarin de leden samenkomen in een ‘clubhuis’ en daar een spel verzinnen of gewoon bij elkaar zijn en praten; buiten schijnt de zon en het leven is mooi!
Toch kan dit verhaal iets meer bieden, want Ravenhaar is een Marokkaans meisje. Doorheen de voorbereidingen en problemen die moeten opgelost worden voor de trouwerij leren de autochtone kinderen de cultuur en de waarden van het allochtone meisje kennen en waarderen. Heel het verhaal is duidelijk bedoeld om die andere cultuur te leren kennen. De auteur heeft de informatie zodanig in het verhaal verweven dat dit absoluut niet belerend of informatief overkomt.
De verschillende karakters van het vriendengroepje komen levensecht en spontaan over en hun spel is herkenbaar.
Het verhaal leest erg vlot en het slot blijft open. Of Bram en Ravenhaar (die zo genoemd wordt vanwege haar prachtig ravenzwart haar – onder een hoofddoek!) later echt verliefd zullen worden, of Ravenhaar door haar vader zal worden uitgehuwelijkt, blijft in het midden, wat het geheel nog sterker maakt.
Een verhaal dat kan bijdragen tot een beter begrip voor de Islamitische cultuur en levenswijze.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:12 juni, 2005