Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Waarom een buitenboordmotor eenzaam is

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joke van Leeuwen

 Aantal blz.

 94

 Illustrator:

 Joke van Leeuwen

 ISBN:

 90-75862-70-9

 Uitgever :

 Stichting Ons Erfdeel vzw

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 taal

 Prijs: €

 13,25

 

 

Waarom is een buitenboordmotor eenzaam? En waarom lijkt aaien op spinnen en was hagelslag vroeger niet lekker? Wie is Diehier en Diedaar? Waarom is het ver van a naar z en waarom zijn de woorden herfst en twaalf eenzaam? En waarom is het eerste woord van deze zin waarom??

Waarom een buitenboordmotor eenzaam is is een boek dat over onze taal Nederlands gaat. Van het Oudnederlands over het Middelnederlands naar het Nederlands dat we heden kennen. Stichting Ons Erfdeel gaf de opdracht een jeugdboek te schrijven over de Nederlandse taal. Niet aan zomaar iemand maar aan de schrijfster en tekenares van bijzonder originele, grappige, eigenzinnige en verrassende boeken: Joke van Leeuwen. Het project kreeg de steun van de Nederlandse Taalunie en kwam zo tot stand.
Een zeer mooie hardcover waar je als subtitel in lichte druk meerdere vragen krijgt die in het boek voorkomen, met in het midden een bijzonder fraaie tekening van zeven scheve neven die even bleven zweven. Een cover die aanspreekt, absoluut. Verder vreemde intrigerende vragen die nieuwsgierigheid prikkelen en veel aan je verbeelding overlaten. Van Leeuwen liet zich ondermeer inspireren door de vragen waar onze taal vandaan komt, hoe klanken ontstaan en de Nederlandse taal ontstond om dit alles op ludieke wijze te verhalen. Alle hoofdstukjes worden voorafgegaan door één van de leuke vragen. Joke van Leeuwen laat realiteit, geschiedenis en feiten op zich samenvloeien met een hoop nonsens, een hoop fantasie, wat maakt dat droge stof over onze taal plots leuk materiaal wordt om te lezen én te weten. Ze speelt met taal, maakt het toegankelijk voor kinderen en toont met haar zin voor humor aan dat taal gewoon leuk is!  En dit alles met zeer humoristische pareltjes van tekeningen!
In het boek krijg je veel over de taal aangereikt, enkel wie zich verder wilt verdiepen of dit boek als studiemateriaal ziet, blijft een beetje op zijn honger zitten door het ontbreken van een bibliografie.
Een aanrader voor groot en klein!
 

Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:12 mei, 2005