Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dulle Griet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Carll Cneut

 ISBN:

 90-5838-290-7

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 hel, duivel, verdoemenis, stout zijn

 Prijs: €

 17,50

 

 

“Griet die niet wilde maar wolde, die niet gilde maar golde, Griet was een dulle Griet die van kwaad naar erger holde.”
Zo lezen we in dit boek enkele keren de treffende beschrijving van het hoofdpersonage uit dit imposante prentenverhaal, gebaseerd op het schilderij ‘Dulle Griet’ van Pieter Bruegel de Oude.
Zowel auteur als illustrator interpreteren het gruwelijke schilderij van toen met de ogen van nu. Dit leidt tot een nieuw en wreed verhaal, een eigenzinnige interpretatie van het oorspronkelijk werk.
Greetje was eerst een heel lief knuffelkind, maar snel werd ze een stout kind dat voor niets of niemand bang was. Met een wrede lust baant ze zich een eenzame weg door het leven. Tot de enige, ultieme kick haar nog kan bekoren: de duivel in de hel…

Zowel de tekst als de prenten zijn uitgepuurd tot de kern, waardoor dit boek je niet onberoerd kan laten.
De Kockere creëert door zuinigheid en herhalingen een haast hypnotiserend verhaal. Samen met de gepaste typografie leidt dit naar de essentie van Bruegels gruwelijkheid.
De prenten van Cneut versterken dit. Hij plukt als het ware elementen uit het schilderij en zet ze naar zijn hand. Hij haalt ze uit hun context, hij versterkt ze en hij geeft ze een eigen dimensie mee.
Met zijn herkenbare figuren, zijn schikking en zijn expressionistische kleuren schept hij vanuit een oud kunstwerk nieuwe kunst.
Dit boek dwingt respect af. Niet alleen door het verhaal en de prenten, maar mede door de verzorgde lay-out, het grote formaat en de onheilspellende, donkere kaft.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:12 mei, 2005