Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vogels aan kinderen verteld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Philippe J. Dubois, Valerie Guidoux

 Aantal blz.

 75

 Illustrator:

 Jean Chevallier, foto’s: Gilles Martin

 ISBN:

 90-209-6041-5

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Frans: Jeroen De Keyser

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 vogels

 Prijs: €

 13,95

 

 

Gilles Martin, de fotograaf van dit boek, fotografeert tegenwoordig overal ter wereld bedreigde vogelsoorten. Om vogels te kunnen beschermen moet je ze in de eerste plaats ontdekken: ze observeren, hun naam kennen, hun leven bestuderen… tot die eerste stap nodigt Gilles Martin de lezer uit met zijn foto’s.
Het boek neemt ons in verschillende hoofdstukken mee op vogelreis: dat vogels afstammen van sommige dinosaurussen kan je aan sommige soorten nog zien. Hoe vogels kunnen vliegen en waarom sommige vogels dit niet (meer) kunnen, waarom alle vogels een andere snavel hebben, wat er op hun menu staat, hoe ze zich voortplanten, welke nesten ze bouwen, hoe ze uit het ei komen, … In de laatste hoofdstukken wordt de vinger gelegd op een pijnlijke wonde: hoe sommige soorten reeds uitgestorven zijn en hoeveel soorten er nog met uitsterven bedreigd zijn door toedoen van de mens. De mens rooft eieren, hakt bossen om, pikt broedgebied in. Maar gelukkig komt de mens tot inzicht dat het milieu moet beschermd worden, ook voor zichzelf. De schrijvers nodigen de lezer dan ook uit om op wandel te gaan met een verrekijker…

Dit boek is een heel mooie uitgave, overzichtelijk en thematisch opgebouwd. Mooie foto’s illustreren het vertelde en onder de tekst is ook nog een kleine illustratie geschilderd. De teksten zijn helder en bevattelijk. Dit mooie fotoboek is een aanrader voor iedereen die van de natuur houdt!


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 mei, 2005