Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Noordenwindheks

 Reeks:

 

 Auteur:

 Daan Remmerts de Vries

 Aantal blz.

 110

 Illustrator:

 Daan Remmerts de Vries

 ISBN:

 90-451-0144-0

 Uitgever :

 Querido

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 vriendschap, ziekte

 Prijs: €

 11,50

 

 

Rifka woont bij haar oom tussen ontzettend veel klokken in allerlei vormen en formaten. Ze leeft er een gezellig leventje op haar jeuk na. Zonder lange broek en T-shirt met lange mouwen komt Rifka niet buiten. Ze draagt het om haar jeukende vlekken te verbergen op haar huid.  Op een ochtend kan ze haar bed niet uit van de jeuk. Nadat ze dagen van school wegblijft, komt de dokter die haar meteen naar het ziekenhuis stuurt. Daar komt ze op de kamer van Mori terecht.
Mori is een ontzettend verlegen jongen. Buiten zijn wil om maakt hij steeds dingen stuk, waar zich dan ook vreselijk schuldig over voelt. Hij leeft samen met zijn moeder. Op een dag wordt hij totaal onverwachts naar het ziekenhuis overgebracht, niet wetende wat er aan de hand is. Alleen ligt hij daar op een kamer tot de dag nadien een gordijn wordt geplaatst in het midden. Daarachter komt zijn kamergenoot terecht, Rifka, een lief en fantasievol meisje vol vlekken…
Via verhalen en onthullingen over zichzelf leren Mori en Rifka elkaar al babbelend kennen. Door het gordijn in het midden van de kamer kunnen ze elkaar niet zien. Beetje bij beetje groeit een nauwe vriendschapsband …

De Noordenwindheks is qua vorm en inhoud bijzonder. Twee verschillende flappen nodigen de lezer uit met voor- of achterkant te beginnen, naargelang eigen zin. De ene helft vertelt het verhaal vanuit de ogen van het meisje Rifka, de andere kant vanuit de jongen Mori. Leuk!
Ieder stuk draagt een deel bij aan het verhaal. In het midden van het boek is een gordijn getekend, daar waar de ene helft stopt, en de andere begint. De personages kunnen niet achter het gordijn zien, jij als lezer krijgt die mogelijkheid wel. De twee delen vullen elkaar aan, je leest vanuit het standpunt van Rifka haar gedachten en zijn commentaar en vanuit Mori zijn gedachten en haar commentaar over dezelfde situatie. Je krijgt een mooi en duidelijk uitgewerkt beeld over de twee hoofdpersonages. Het is geen spannend avonturenverhaal maar eerder een getuigenis, een vertelling vanuit beide zieken die beschrijven hoe het voelt er te liggen en ziek te zijn. Vooral het personage van Rifka geeft veel fantasie mee, ondermeer door het verhaal over de noordenwindheks die buiten leeft en haar ‘uittredingen’ uit haar lichaam waarmee ze een kijkje kan nemen in de stad en het ziekenhuis. Door gedetailleerde en realistische beschrijvingen van beide personages wordt de kans op inleving van de lezer groter.
De intense vriendschap die groeit vanuit conversatie houdt een leuk spanningselement in:’hoe zou de andere eruit zien?’, waarbij de personages fantaseren welk lichaam er bij die stem zou horen. Verder is het mooi om onbevooroordeeld een pure vriendschap te zien ontwikkelen. Een liefdevolle vriendschap ontstaat. Door woordkeuze en taalgebruik krijg je iets zachts mee doorheen het verhaal. Een aangrijpend verhaal in originele boekvorm.


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:10 mei, 2005